Pårørende til plejekrævende ældre må meget gerne hjælpe med at få booket tid til vaccination, lyder det fra borgmester i Frederikshavn Birgit S. Hansen. - Foto: Frederikshavn Kommune

Det er svært at få svage ældre til at bestille tid til vaccination. Det oplever man i to nordjyske kommuner, hvor man nu beder pårørende om hjælp.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, [email protected]

De to nordjyske kommune Frederikshavn og Jammerbugt står i den paradoksale situation, at de ikke kan få besat alle ledige tider til de ellers så eftertragtede vaccinationer mod corona. De hjemmeboende, plejekrævende ældre får ikke booket sig ind.

I Frederikshavn har 890 ældre borgere fået tilbud om vaccine mod corona. Men alt for få har booket en tid på en af de tre vaccinationssteder i kommunen, hvor vaccinationerne finder sted fredag og lørdag i denne uge. I går, tirsdag, var under halvdelen af tiderne booket, fremgik det af en pressemeddelelse.

Frederikshavns borgmester Birgit S. Hansen (S) beder på den baggrund om hjælp fra de pårørende til gruppen af ældre over 65 år, som både modtager praktisk hjælp og personlig pleje. Det er den gruppe, der lige nu har fået en invitation fra Statens Serum Institut om at blive vaccineret.

“Vi vil gerne bede de pårørende om hjælp. Kender du en borger, der er over 65 år, som modtager praktisk og personlig hjælp, så kontakt dem og bed dem tjekke deres e-boks,” opfordrer Birgit S. Hansen.

Hun er godt klar, at for mange af de svage ældre, så er det svært at få styr på det hele med kort varsel.

“Vi ved godt, at mange i målgruppen har svært med sådan en kort deadline, og alle de praktiske ting omkring sådan en vaccination og transporten. Derfor sidder vi også klar til at hjælpe på telefonerne. Men det er vigtigt, at de pårørende tager et ekstra ansvar lige nu,” siger Birgit S. Hansen.

Hun oplyser i pressemeddelelsen, at “det er den klare oplevelse, at de ældre gerne vil modtage vaccinen.”

I Jammerbugt Kommune har man også svært ved at få ældre til at booke sig ind til vaccination og har ifølge en pressemeddelelse ledige tider. I går, tirsdag, fortalte Jammerbugts borgmester Mogens Christen Gade (V) i DR TV-Avisen, at man i kommunen følte sig presset på tiden, og at man var begyndt at ringe rundt til borgere i målgruppen for at tilbyde dem hjælp til at booke tider.

Læs også:
Frygt for logistisk vaccinemareridt i hjemmeplejen