Forenings- og handelslivet i Aars vil få et betydeligt løft via de mange forskellige aktiviteter på Kimbrertorvet, der nu kan benyttes i alt slags vejr og i en betydeligt længere sæson. - Foto: JAJA Architects

Borgerforeningen i Aars har fået opfyldt ønsket om bedre rammer for bylivet efter at Kommunen har afsat 5,1 mio. kr. på budgettet og der er tilsagn om 3,7 mio. kr. fra to fonde.

Af Lene Vind,

Aars Borgerforening har i flere år arbejdet på at få mere liv i den centrale handelsgade i Aars og skabe bedre rammer for ophold og aktivitet på byens torv, Kimbrertorvet. Projektet kan nu realiseres efter at foreningen Realdania og Jutlander Fonden Himmerland har givet tilsagn om støtte. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Realdania.

”Et længe næret ønske går i opfyldelse. Borgerforeningen har arbejdet på dette projekt i flere år. Vi har været igennem en række forslag og er nu fremme ved noget, der opfylder alle ønsker til funktioner,” siger Jørgen Kristensen, formand for Aars Borgerforening.

Han er sikker på, at rigtig mange borgere, foreninger og virksomheder vil få stor glæde af de nye faciliteter.

Penge til et udvidet projekt

Støtten på henholdsvis 2,7 og 1 mio. kr. er mere end oprindeligt budgetteret for den planlagte overdækning af torvet. Derfor håber Vesthimmerlands Kommune nu, at der kan realiseres flere af de andre gode idéer, som indgår i bymidteplanen.

”Vesthimmerlands Kommune ønsker et meget aktivt byliv specielt i hovedbyerne. I Aars har vi over det sidste år med stor borgerinddragelse lavet en ny bymidteplan,” siger Per Bach Laursen, borgmester i Vesthimmerlands Kommune.

Resultatet af arbejdet er blevet et idékatalog, hvor overdækningen indgår sammen med en minipark med siddepladser oven for det eksisterende Per Kirkebys mur-kunstværk, som præger torvet, samt et springvand foran muren. Og derudover også byrumsmøbler samt beplantning.
De mange foreninger, som er i Aars, vil få bedre faciliteter som del af projektet. Der bliver blandt andet scene og et madsted samt depot- og toiletfaciliteter.

Attraktion for byens gæster

Det løft, som byens centrale torv får med realiseringen af projektet, vil gøre det muligt at bruge torvet uanset vejr, vind og årstid. Og det forventes at også byens gæster får glæde af faciliteterne.

”Dette vil trække flere kunder og turister til byen, og de vil få gode oplevelser og vil kunne hygge sig på pladsen i al slags vejr,” siger Jørgen Sørensen, formand for Aars Handelsstandsforening.

Samtidigt bliver det også lettere at arrangere noget for de handlende, når de ikke skal ud at leje faciliteter, som skal stilles op fra gang til gang.

Realdania er gået ind i projektet, fordi foreningen arbejder for at styrke bymidterne, så de også i fremtiden er attraktive for borgere, besøgende og erhvervsliv.

”Det gør vi blandt andet ved at styrke de fælles mødesteder, for eksempel byens torv. Vi ser frem til et godt samarbejde, og vi ser frem til at Kimbrertorvet bliver endnu mere attraktivt,” siger Björn Emil Härtel Jensen, projektchef i den filantropiske forening Realdania.

De væsentligste dele af projektet forventes at blive gennemført i løbet af 2021.