Del artiklen:
Tre fynske byrådsmedlemmer og frafaldne DF'ereer gået sammen i partiet De Lokalnationale. Det er fra venstre Carsten Kudsk, Nyborg, Christel Gall, Odense, og Betina S. Christiansen, Assens.
Tre fynske byrådsmedlemmer og frafaldne DF'ereer gået sammen i partiet De Lokalnationale. Det er fra venstre Carsten Kudsk, Nyborg, Christel Gall, Odense, og Betina S. Christiansen, Assens. - Foto: Nyborg Kommune/Odense Renovation/Assens Kommune. Collage: NB-Kommune

Et nyt parti bestående af frafaldne DF’ere er ved at blive etableret. Foreløbig er fire lokalpolitikere fra Fyn gået over til De Lokalnationale. Tvivlsomt om partiet vinder byrådspladser ved KV21, vurderer professor.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, iver@nb-medier.dk

Flere lokalpolitikere vender Dansk Folkeparti ryggen og er gået sammen i det nye parti De Lokalnationale. De er frustrerede over deres gamle parti og håber med De Lokalnationale at skabe sig en ny platform før kommunalvalget i november.

En af hovedpersonerne bag De Lokalnationale er viceborgmester Carsten Kudsk fra Nyborg.

“Der har længe været nogle småsager, som jeg var utilfreds med i Dansk Folkeparti, men sagen om Nyborg Slot fik bægeret til at flyde over,” siger Carsten Kudsk til Fyens Stiftstidende.

Som beskrevet i NB-Kommune er der splid om et stort formidlingsprojekt ved Nyborg Slot. Det er faldet Carsten Kudsk meget for brystet, at DF-næstformand Morten Messerschmidt går imod Nyborgs ønske om det stort anlagte formidlingsprojekt.

Formanden for De Lokalnationale og medstifter er Christel Gall, som er byrådsmedlem i Odense. Hun siger til Fyens Stiftstidende:

“Jeg har ikke lavet en lille fin lokalliste. Nej, jeg har dannet et nyt og landsdækkende parti, for det er der både plads til og brug for.”

Ifølge Christel Gall har man en række mærkesager i De Lokalnationale. Det er blandt andet aktiv dødshjælp, organdonation, Danmark ud af EU, de ældre i centrum, grøn omstilling, strengere straffe og en stram udlændingepolitik.

Ekspert: Partiet har måske en chance

De Lokalnationale satser meget på at vinde byrådspladser ved KV21. Men det er ikke givet, at forhåbningerne går i opfyldelse. Det vurderer Ulrik Kjær, der er kommunalvalgforsker og professor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet.

“Hidtil har vi ikke set mange eksempler på, at de mindre partier klarer sig godt ved kommunalvalgene. Heller ikke selv om de har samarbejdet hen over kommunegrænserne,” siger  Ulrik  Kjær til Fyens Stiftstidende. 

Personerne bag partiet

Medstifterne af De Lokalnationale er følgende:

  • Christel Gall, formand for partiet og byrådsmedlem i Odense
  • Carsten Kudsk, viceborgmester i Nyborg
  • Betina S. Christiansen, byrådsmedlem i Assens

Ud over de tre bliver De Lokalnationale ifølge Fyens Stiftstidende tegnet af:

Næstformand Ann-Britt Hauken, der er tidligere formand for Dansk Folkeparti i Odense.
Knud Ahrnkiel, der i fjor måtte forlade Kerteminde Byråd efter en betinget fængselsdom.
Carina Jæger, som er fra København og ikke tidligere partipolitisk aktiv.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Kommune i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her