Kommunaldirektør i Norddjurs Kommune, Christian Bertelsen, mener, at det er vigtigt at diskutere og evaluere på håndteringen af corona. - Foto: Norddjurs Kommune

Kommunaldirektør Christian Bertelsen fra Norddjurs Kommune sætter ord på, hvad der skaber et værdifuldt samarbejde i samarbejds- og arbejdsmiljøudvalg under coronakrisen.

Af Jonas Sivkær Pettersen - redaktør af A4 Arbejdsmiljø, Redaktør af A4 Arbejdsmiljø, [email protected]

Kommunaldirektør i Norddjurs Kommune, Christian Bertelsen, har ligesom andre topfigurer i landets kommuner ligget vandret siden marts forrige år. Coronahåndtering har stået øverst på hans daglige to do-liste.

Han mødes jævnligt – oftest virtuelt – med lønmodtagerorganisationer i kommunens hoved-MED udvalg, hvor coronasituationen på arbejdspladserne diskuteres. Det skriver A4 Arbejdsmiljø.

For Christian Bertelsen har det været vigtigt, at det samarbejdende fællesskab mellem kommunen og medarbejdersiden har fungeret i en tid med så store forandringer.

“Det har meget stor betydning. Det er med til, at man som organisation hænger sammen, og at man i fællesskab kan løse den særlige situation med corona. Vi har brug for, at alle kræfter er forenet i forhold til at håndtere sundhedskrisen i fællesskab,” siger Christian Bertelsen til A4 Arbejdsmiljø.

Norddjurs Kommune lavede i fjor en evaluering af coronahåndteringen i foråret, der først bød på en nedlukning af mange af kommunens arbejdspladser og derefter en genåbning.

Evalueringen viste, at ”Ledere og medarbejdere har leveret høj kvalitet og driftssikkerhed samt udvist stor ansvarlighed, fleksibilitet og opfindsomhed i en usædvanlig situation med et for manges vedkommende ekstra stort arbejdspres”.

Et før og efter sommerferie
Hvordan vil du beskrive samarbejdet om at håndtere coronasituationen?

“Nu har corona stået på i snart et år. Håndteringen har ændret sig over tid. I starten var vi i én situation, hvor vi ikke vidste, præcist hvad Covid-19 var, og hvad krisen indebar. Dengang handlede det meget om at få sat ord på, hvad der foregik. Det viste sig, at krisen havde længerevarende perspektiv,” siger Christian Bertelsen til A4 Arbejdsmiljø og uddyber:

“Der var én situation før sommerferien og en anden efter sommerferien. Før vidste vi ikke, at coronasituationen ville have så langsigtede konsekvenser. Efter sommerferien var covid-19 et vilkår, vi skulle leve med i længere tid. Den indstillingen forplantede sig også i den måde, vi greb samarbejdet an på i forskellige sammenhænge. Vi skulle diskutere, hvordan vi kunne få dagligdagen til at hænge sammen under nye vilkår.”

Undersøgelser fra A4 Arbejdsmiljø viser, at kommuner og lokale fagforeninger ser forskelligt på, hvor gode kommunerne har været til at inddrage eksempelvis MED-udvalg om beslutninger i coronahåndteringen.

Læs også:
Under corona: Kommuner og fagforeninger oplever inddragelse helt forskelligt

Hvor ofte har du briefet kommunens hoved-MED udvalg?

“Jeg har kommunikeret, når der har været noget væsentligt at kommunikere. Nogle gange har det været flere gange om ugen, andre gange er der gået 14 dage imellem. Det har afhængt af, hvilken situation vi har stået i. Det er vigtigt, at informationen er nyttig og nærværende over medarbejderne,” siger Christian Bertelsen til A4 Arbejdsmiljø.

Plads til bekymringer
Har lønmodtagerne i MED-udvalgene haft mulighed for at få indflydelse på de udmeldinger, der er kommet?

“I kommunen har vi anlagt et forsigtighedsprincip og fulgt de retningslinjer, myndighederne er kommet med. Det er selvfølgelig blevet præsenteret som budskaber. Men samtidig har jeg lagt en linje, hvor der er rum til at debattere, hvordan covid-19 opleves, og hvilke bekymringer, medarbejdere kan gå med.”

“Et værdifuldt samarbejde i vores MED- og TRIO organisation opstår, når man har mulighed for at kunne sige, at man har nogle konkrete behov, man har brug for bliver håndteret.”

“Det er meget vigtigt, at man kan sætte ord på bekymringer og stemningen, der er i en organisation. Det er en proces, vi selv har været igennem. En stor del af organisationen har haft bekymringer over, hvad coronasituationen betyder for den enkelte medarbejder. Det har vi prioriteret at have fokus på,” forklarer Christian Bertelsen.

A4 ArbeHvad siger du til, at 50 procent af lokale fagforeninger mener, at inddragelsen af eksempelvis MED-udvalg under corona kunne have været bedre?

“Jeg håber, at vores egen MED-organisation oplever, at de er blevet involveret i processen. Men der kan godt være forskellige oplevelser af det forskellige steder i organisationen. Det skal jeg ikke kunne afvise.”

“Det er interessant og tankevækkende resultat,. Det er udtryk for, at en løbende inddragelse af medarbejderne er utrolig vigtig,” påpeger Christian Bertelsen.

Læs mere på A4 Arbejdsmiljø.