(Arkiv)
(Arkiv) - Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Det er en kæmpe udfordring for kommunerne, når svækkede ældre i hjemmeplejen nu skal vaccineres mod corona. De pårørende må hjælpe til, mener borgmester.

Af nbkommune

Det bliver langt mere kompliceret, end vaccinationerne har været på plejehjemmene.

Det siger borgmester Benedikte Kiær (K) i Helsingør Kommune til Berlingske. Baggrunden for den profeti er, at de ældre i hjemmeplejen ikke får tilbud om vaccination i hjemmet, som de er blevet på plejecentrene.

Læs også:
Alle på plejecentre vil være vaccineret senest fredag

“Det skyldes, at denne vaccine ikke er så nem at transportere rundt. Så man er nødt til at transportere borgerne i stedet for,” siger direktør for KL Christian Harsløf til Berlingske.

Udgangspunktet er, at de ældre modtager et brev – f.eks. i deres e–Boks – fra Statens Serum Institut, og dernæst selv skal booke en tid. Endelig skal de også selv finde hen til rette vaccinationscenter og tilbage igen.

Og det er her, at Helsingørs borgmester forventer et logistisk mareridt. Hun lover, at kommunen nok skal fragte de ældre til og fra vaccinationscentrene, hvis de ikke selv kan. Men det er en krævende øvelse:

“Det kræver meget af kommunen. Vi er i fuld gang og arbejder nærmest i døgndrift, men det er også en opgave, hvor det er ekstremt vigtigt, at de pårørende er opmærksomme og hjælper til med at få den her kæmpestore opgave løst,” siger Benedikte Kiær til Berlingske.

Alligevel mener KL’s Christian Harsløf, at kommunerne nok skal overkomme opgaven:

“Det her er en stor planlægningsopgave, og meget skal spille i sådan en øvelse, hvor det skal gå stærkt, og vaccinen er svær at håndtere. Men jeg er rimelig fortrøstningsfuld med, at man nok skal få vaccineret de borgere, der ønsker det.”

Læs også:
Handicappede føler sig glemt i vaccineplanen