Tre kommuner har været med i frikommuneforsøg, der har skåret ned på bureaukratiet og i stedet haft børn og deres familier i øjenhøjde, viser evalueringer. (Arkiv) - Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

I tre år har tre kommuner haft frie hænder i forsøgsordning på børne- og familieområdet, hvor forvaltningerne har skruet ned for dokumentation og op for borgernær aktion. Kommunerne beder Folketinget om grønt lyst til at fortsætte.

Af Jørn Sørensen, [email protected]

Mere tid sammen med borgerne – og mindre tid brugt på bureaukrati og nusseri.

Sådan betegner Mads Larsen, centerchef på Center for Familie & Forebyggelse i Guldborgsund Kommune, en forsøgsordning på børne- og ungdomsområdet, der har givet tre kommuner mere tid til tættere samarbejde med de enkelte sårbare familier.

Det skriver Folketidende.

De tre kommuner – Guldborgsund, Ikast-Brande og Gladsaxe – har i en treårig periode været fritaget for en række krav i serviceloven. Det har primært været regler, der øger bureaukratiet og dokumentationskravene i de enkelte sager, kommunerne har kunnet se bort fra.

“Vi kan tydeligt se, at der er en effekt i, at vi fra forvaltningens side kan gå i øjenhøjde med børnene og familierne, som vi skal hjælpe og have en god dialog med. Vi kan så at sige bruge tiden på at løse udfordringerne i stedet for at gemme os bag et skrivebord og bruge timerne på dokumentation og administration. Al den tid, vi bruger, der fjerner os fra det vigtige: at hjælpe borgerne, der har brug for hjælp,” siger centerchef Mads Larsen til Folketidende.

Både de borgere, der skal hjælpes, og kommunens ansatte har oplevet processer som bedre end de eksisterende. Det viser de interne evalueringer, de tre kommuner har lavet.

“Det er helt tydeligt, at det har haft en positiv effekt for vores ansatte rådgivere og selvfølgelig også for familierne. Vi har haft mulighed for at løse opgaverne kreativt og fleksibelt uden at skulle holde os fuldstændig til en forudbestemt skabelon, og det har givet os større mulighed for at gå til den enkelte sag så effektivt som muligt. Det trives vores ansatte også med rent personligt,” siger Mads Larsen til Folketidende.

De tre års prøveperiode er nu ovre, og derfor har de tre kommuners forvaltninger henvendt sig til politikerne på Christiansborg med appel om, at ordningen bør fortsætte og indskrives i arbejdet med den kommende ‘Barnets lov’.