Del artiklen:
Projekt Nyborg Slot set i fugleperspektiv. Det færdige projekt skulle være med til at formidle danmarkshistorien i en nutidig kontekst, og den restaurerede vestfløj og den nye udstillings- og formidlingsbygning ville give et stort løft til fortællingen om Nyborg Slot. Sådan skriver Slots- og Kulturstyrelsen på sin hjemmeside.
Projekt Nyborg Slot set i fugleperspektiv. Det færdige projekt skulle være med til at formidle danmarkshistorien i en nutidig kontekst, og den restaurerede vestfløj og den nye udstillings- og formidlingsbygning ville give et stort løft til fortællingen om Nyborg Slot. Sådan skriver Slots- og Kulturstyrelsen på sin hjemmeside. - Foto: Illustration: Jaja Architecs.

Miljø- og Fødevareklagenævnet har givet klagerne over et byggeri på det landskendte Nyborg Slot medhold. Det stort anlagte byggeprojekt bliver derfor stoppet. Alle fynske borgmestre kræver, at Folketinget går ind i sagen.

Af Lene Vind,

I ti år har et stort byggeprojekt til cirka 350 millioner kroner været i støbeskeen i Nyborg. Visionen var at bygge et moderne formidlingscenter ved at genskabe Middelalderens Nyborg Slot i et firefløjet fæstningsværk. Kongefløjen mod vest er allerede restaureret, men resten bliver ikke til noget nu, hvor en klagesag har sat en stopper for byggeriet. Det er “Foreningen for Gamle Bygningers Bevaring”, “Kultur & Arv”, “Foreningen for Nyborgs Forskønnelse” og “Europa Nostra Danmark”, som har indbragt projektet for Miljø- og Fødevareklagenævnet. Deres argumenter var, at slottet ved byggeriet ville få uoprettelige skader. Og at omfanget ikke blev retfærdiggjort af formidlingspotentialet, og dels på at Slots- og Kulturstyrelsen, som både ejer og myndighed, havde habilitets-problemer. Ud af nævnets syv medlemmer mente fire, at indgrebet fysisk og visuelt var for voldsomt og risikerede at medføre uønsket præcedens-virkning. Miljø- og Fødevareklagenævnet gav ikke klagerne ret i spørgsmålet omkring inhabilitet. Læs afgørelsen herEn trist dag for Nyborg Et enigt byråd har gennem 10 år arbejdet på projektet med at formidle historien om Danmarks tidligere hovedstad og kongeby via Nyborg Slot, derfor kom afgørelsen den 17. december 2020 noget overraskende for politikerne. ”At der nu er truffet afgørelse, der peger på, at det samlede projekt ikke kan udføres, opfattes af Byrådet i Nyborg Kommune som mangel på forståelse for det samlede projekt og for betydningen for Nyborg og Danmark. Det er i vores optik nærdemokratiet, der trædes under fode i et system, der ikke har øje for helheden,” skriver byrådet i en udtalelse. Projektet er blevet støttet af fonde som Realdania og A.P Møller og haft opbakning fra skiftende kulturministre. Chokket over afgørelsen deles også af de fynske borgmestre, som nu må se langt efter alle de turister, der ville besøge det nye formidlingscenter og resten af Fyn. ”Respekten for fortidsminderne skal forenes med formidlingen af historien. Det er netop det 10 års arbejde har skabt baggrunden for på Nyborg Slot, og som har kunnet lade sig gøre på eksempelvis Koldinghus, i Tønder, i Jelling og Vordingborg. Derfor bakker vi op om, at der på Christiansborg bliver set på lovgivningen,” skriver samtlige 10 fynske borgmestre i et åbent brev, som formodentlig er på vej til kulturminister Joy Mogensen (S) nu. Hele brevet kan læses på TV2 Fyns hjemmeside.  Hvad er læren af sagen? Der er blevet skrevet en del artikler om formidlingen af den historiske bygning og klagesagen set fra forskellige vinkler. 

Et af synspunkterne går på, at det ikke kan undgås at ændre ved fortidsminderne, hvis historien skal formidles på en spændende måde, så de bliver relevante for eftertiden. ”Visuelt set fremstod museumsfolkenes projekt spændende og storslået, og på den måde ville det have underbygget betydningen af Nyborgs Slots rolle i vor historie. Derfor har Miljø- og Fødevareklagenævnet taget fejl med deres afgørelse, idet formidlingen bremses med fare for, at historien går tabt”, skriver Henrik Møhl fra Odense. Han har en baggrund som gymnasielærer i historie. Hele indlægget kan læses i Fyns Amts Avis.
 En anden holdning til byggeriet kommer fra Jep Loft, formand for Arkitekturoprøret. I et debatindlæg i Jyllands-Posten den 27. december 2020 beskriver han byggeprojektet som noget, der for de fleste kom som en tyv om natten. ”Der havde ikke været noget debat om, hvorvidt der overhovedet skulle bygges et moderne formidlingscenter klos op ad det gamle slot. Det var et kup. De fleste kommuner ønsker borgerinddragelse. Men åbenbart ikke Nyborg,” skriver Jep Loft. Hans konklusion i sagen er, at kommuner bør involvere borgerne inden det er for sent, og når der er tale om sager af national betydning, bør hele landet involveres.
Hør også indslaget ’Kulturen på P1’ fra den 21. december 2020 med Merete Lind Mikkelsen, enhedschef SLKS og Frederik Siemssen, foreningen ”Kultur & Arv”.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Kommune i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her