Venstres nuværende næstformand, Inger Støjberg, fastholder, at hun ikke gav ulovlig ordre i instrukssag.

Af NB-Kommune,

Hverken embedsfolk i Statsministeriet eller tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kan drages til ansvar i instrukssagen om adskillelse af asylpar, hvoraf den ene var mindreårig.

Det skriver Instrukskommission i en delberetning mandag.

– Statsministeriets rolle i sagen ses ikke at give grundlag for at foretage nogen ansvarsvurdering i forhold til de involverede embedsfolk fra Statsministeriet, står der blandt andet.

Om Løkke står der blandt andet:

– Der er ikke i sagen sikre oplysninger om, at Lars Løkke Rasmussen i øvrigt havde særlige oplysninger om sagen.

Sagen har den nuværende næstformand i Venstre, Inger Støjberg, i hovedrollen. Hun var udlændinge- og integrationsminister, da den ifølge kommissionen ulovlige instruks om at adskille asylpar blev givet i 2016.

Heller ikke daværende justitsminister Søren Pind (V) kommer i fedtefadet på grund af sagen.

Instrukskommissionen konkluderer, at instruksen om asylpar givet 10. februar 2016 “var klart ulovlig”.

Den 10. februar 2016 udsendte Udlændinge- og Integrationsministeriet under Inger Støjbergs ledelse en pressemeddelelse om, at alle asylpar – hvor den ene var mindreårig – skulle adskilles.

Og Udlændingestyrelsen blev samtidig instrueret i, at der skulle administreres efter pressemeddelelsen.

– Kommissionen har vurderet, at denne instruks var klart ulovlig, står der.

– Efter kommissionens opfattelse savnede ordningen den fornødne hjemmel, ligesom ordningen var i strid med de uskrevne forvaltningsretlige grundsætninger om saglig forvaltning, pligtmæssigt skøn og proportionalitet.

Det fremgår ligeledes af beretningen, at Støjberg fastholdt, at asylpar skulle adskilles trods advarsler om ulovlighed.

Kommissionen har ikke fundet beviser for at konkludere, at Støjberg direkte har bedt embedsværket om at administrere mod loven. Men at hun dog var advaret.

Også Støjbergs daværende embedsværk kan se frem til en kulegravning af sin rolle. Det er ventet, at en konklusion om embedsværkets ansvar kommer næste år.

Kommissionen har ikke til opgave at afsige en egentlig dom. På baggrund af redegørelsen fra kommissionen kan et flertal i Folketinget dog beslutte at rejse en rigsretssag mod Støjberg.

/ritzau/