Kommunerne skal selv betale for alle de afledte covid-19 udgifter, fordi der har været så store besparelser på andre områder. Det fremgår af aftale mellem KL og regeringen. - Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Kommunerne får ikke ekstra penge udbetalt for corona-udgifter. KL har accepteret, at staten alene betaler kommunernes udgifter til værnemidler på en milliard kroner.

Af Arne Ullum, [email protected]

De danske kommuner får trods klare løfter fra regeringen om fuld dækning af alle corona-udgifter ikke så meget som en krone fra staten til at betale for ekstra rengøring og andre corona-afledte udgifter afholdt i andet halvår af 2020.

Ifølge en aftale regeringen og KL indgik fredag vil regeringen alene betale kommunes indkøb af værnemidler for en milliard kroner i organisationen KVIK.

Dermed skal en række kommuner selv betale regningen, selvom de deres egne opgørelser har haft store netto ekstraudgifter til covid-19, .

Umiddelbart ligner aftalen et markant nederlag for kommunerne. Men ifølge NB-Økonomis oplysninger stod KL i en meget svag forhandlingsposition, fordi alle tilgængelige data peger på, at kommunerne har haft så store besparelser fra aflyste og udskudte opgaver i 2020, at det langt overstiger ekstraudgifterne til rengøring, ekstra personale og andet til at håndtere covid-19 krisen.

“Budskabet i aftalen er, at vi for kommunerne under et – indenfor rimelighedens grænser – får dækket de udgifter, der er. Det er den aftale vi har lavet,” siger KL’s formand Jacob Bundsgaard til NB-Økonomi og fortsætter:

“Det er jo et signal om, at man skal tænke sig om og ikke bare bruge løs. Og ligger man som enkelt kommune over gennemsnittet, så risikerer man også, at der er en regning, som skal samles op, fordi den ikke bliver dækket af staten. Det er vilkårene, og de var kendt.”

Læs også:
Bemærkelsesværdig forskel på kommunernes opgørelser af udgifter til covid-19

Hele kernen i diskussionen handler om, at regeringen reelt kun har lovet at dække kommunernes netto ekstraudgifter til covid-19. De seneste prognoser siger imidlertid, at kommunerne har haft et samlet markant mindreforbrug – helt op til omkring fire milliarder kroner i 2020. Og det er langt mere end de opgjorte ekstraudgifter på to milliarder kroner til covid-19.

Regeringen kunne på basis af prognosen reelt godt have argumenteret for, at kommunerne også selv kunne have betalt regningen for værnemidler på en milliard kroner fra den fælles indkøbsorganisation KVIK.

Prognosen – som står i skærende kontrast til kommunernes indmelding om et netto merforbrug på grund af corona på to milliarder kroner – er ikke nævnt i aftalen. Men aftaleteksten siger direkte, at “der foreligger på nuværende tidspunkt ikke et fyldestgørende overblik over samtlige COVID-19 udgifter i kommunerne i 2020.”

“Vi kender ikke det fulde år helt endnu, men det tyder på, at der samlet set har været et mindreforbrug, fordi man har udskudt løsningen af en række opgaver. Derfor udestår der et behov for at gøre den samlede regning op, og der skal både merudgifter og mindreudgifter tages med. Det, vi har fået håndslag på, er, at vi skal drøfte det her i forbindelse med en kommende økonomiaftale,” siger Jacob Bundsgaard til NB-Økonomi.

NB-Økonomi følger op med flere artikler om aftalen.