Del artiklen:
"En forudsætning for at frisætte kommunerne er jo, at man både afgiver regler, men også nogle af de rettigheder, der er på området," siger ældreordfører Peder Hvelplund (El) til Altinget. - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Ankestyrelsen kan ikke ændre afgørelser, hvis ældre klager over nye frikommuner. Partier er bekymret, og Ældre Sagen vil have sikret de ældres retssikkerhed.

Af Citathistorie fra andet medie,

Ældre borgere i Viborg, Langeland og Middelfart risikerer ikke længere at få noget ud af at klage, hvis kommunen beslutter at skrue ned for rengøringen eller antallet af bade.

Det skriver Altinget.

Regeringen vil med statsminister Mette Frederiksens (S) ord give de tre kommuer “fuldstændig frihed” på ældreområdet. En konsekvens af det er imidlertid, at Ankestyrelsens reelle mulighed for at efterprøve kommunens afgørelse kan blive sat ud af kraft.

Det fremgår af regeringens udkast til en ny velfærdsaftale på ældreområdet, som Altinget er i besiddelse af.

“Det er et dilemma, som vi er meget opmærksomme på. Men en forudsætning for at frisætte kommunerne er jo, at man både afgiver regler, men også nogle af de rettigheder, der er på området,” siger ældreordfører Peder Hvelplund (EL) til Altinget.

Også Venstres ældreordfører, Jane Heitmann, er bekymret over, at borgere risikerer at miste rettigheder.

Læs også:
Dokumentationskrav og forvaltningsfrihed kommer til at kollidere

Ifølge Ældre Sagen er det derfor vigtigt, at en velfærdsaftale på ældreområdet yder garanti for retssikkerheden, og at borgerne i de berørte kommuner får den hjælp og støtte, som de har behov for.  
“Derfor forventer vi også, at det i velfærdsaftalen afklares nærmere, hvordan prøvelsen rent faktisk kan foregå i Ankestyrelsen,” siger jurist i Ældre Sagen Dorthe Bjerremand Erichsen til Altinget.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) understreger, at formålet med den nye velfærdsaftalen er at give ældre en bedre velfærd.

Hun understreger, at regeringen “selvfølgelig” lægger op til, at borgerne fortsat skal have mulighed for at klage, og at de skal have den hjælp de har brug for.

Målet med den ekstra frihed er først og fremmest, at det skal komme borgerne til gode.

“Når vi fjerner bureaukrati og detailstyring, kan medarbejdernes faglighed komme stærkere i spil til gavn for de ældre. Vores dygtige social- og sundhedsmedarbejdere kan kort sagt bruge tiden på nærvær, omsorg og pleje i stedet for skemaer og stopure,” skriver Astrid Krag i en mail til Altinget.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Kommune i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her