Skal mit barn have madpakke med, eller skal daginstitutionen sørge for frokosten? Det spørgsmål skal forældre til 18.000 børn svare på. - Foto: Børn og Unge/Aarhus Kommune

Forældre til flere end 18.000 børn skal inden 6. december vælge, om de skal sige ja eller nej til fast frokostordning for deres børn. Rådmand er helt klar på, hvad hans anbefaling er.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, [email protected]

Skal mit barn i daginstitution have frokost serveret til en pris på 537 kroner pr. måned? Eller skal mit barn have madpakke med?

Det spørgsmål skal forældre til 18.000 børn i Aarhus Kommune nu tage stilling til inden ugens udgang.

Spørger man Thomas Medom (SF), som er rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune, er han ikke i tvivl om svaret:

“Jeg opfordrer alle forældre til at stemme ja. Måltiderne er sunde og grønne, det medfører fællesskab og gode vaner, når børn spiser med hinanden, måltiderne er i sig selv en fælles, pædagogisk aktivitet, og de kan tilmed give lidt mere ro på børnefamiliernes morgener, som indimellem kan være hektiske,” siger Thomas Medom i en pressemeddelelse.

Aarhus tilbyder som andre kommuner et frokostmåltid til forældre, og byrådet har valgt, at det skal være frivilligt for forældre at være med.
Derfor stemmes hvert andet år, denne gang med virkning fra 1. juli 2021.

I de seneste år har flere og flere forældre valgt måltiderne til. I dag siger forældre i 83 procent af dagtilbudsafdelingerne ja til det kommunale frokostmåltid. I 2016 var det 76 procent, mens 70 procent sagde ja tak i 2014, oplyser Aarhus Kommune.

“Jeg er glad for, at stadig flere er med. Måltiderne taler til sanserne, til at smage ny mad og være sammen. Det handler om motorik, om at være selvhjulpen, om sprog, koncentration og sociale kompetencer. Noget, man selvfølgelig kan øve andre steder, men som måltidet er en virkelig god ramme for,” siger Thomas Medom.

Fakta

Et frokostmåltid i Aarhus koster i 2021 537 kr. om måneden (juli er betalingsfri). Forældre, der er berettiget til friplads eller søskendetilskud får tilskud til madordningen.

Afstemningen har været åben siden 23. november, og forældre kan stemme frem til søndag 6. december. Afstemningen er for første gang digital, og bopælsforældre har fået adgang til afstemningen via e-Boks eller brev.