Del artiklen:
Ejeren af den fhv. gamle overlægebolig i Rudkøbing fik præmien i 2017 for omhyggelig og smuk rerstaurering. Boligen er opført i 1925 af den kendte og fine arkitekt Frits Jørgensen, Svendborg, i bedste Bedre Byggeskik-stil.
Ejeren af den fhv. gamle overlægebolig i Rudkøbing fik præmien i 2017 for omhyggelig og smuk rerstaurering. Boligen er opført i 1925 af den kendte og fine arkitekt Frits Jørgensen, Svendborg, i bedste Bedre Byggeskik-stil. - Foto: Peter Dragsbo, Bevaringsforeningen for Langeland og Strynø

Bygningspræmiering rundt i kommunerne kan være med til at højne kvaliteten på land og i by – og samtidig være til gavn og glæde for borgerne. På den baggrund genindfører kommune nu præmiering af bygninger.

Af Lene Vind,

”Det kan være noget stort eller småt, i byerne eller på landet, gammelt eller nyt – bare det har gjort Langeland og Strynø smukkere,” sådan lyder opfordringen fra Langeland Kommune og Bevaringsforeningen for Langeland og Strynø.

Bygningspræmieringen har haft pause et par år, men nu bliver der igen sat pris på smuk arkitektur, godt byggeri og restaurering af høj kvalitet på Langeland og Strynø.

Overalt i landet står private husejere eller bygherrer for at restaurere de bevaringsværdige bygninger, som de bor i, og mange kommuner og bevaringsforeninger har siden 1970´erne hædret bygningerne og deres ejere.

”At få en præmie for sin indsats er et skulderklap, som de fleste er meget glade for. En sådan anerkendelse er vigtig,” siger Peter Dragsbo, formand for Bevaringsforeningen for Langeland og Strynø, og næstformand i bedømmelsesudvalget i Langeland Kommune.

Han er meget glad for, at præmieringen nu bliver genoptaget i et samarbejde med Langeland Kommune, for det løfter niveauet.

Præmiering er en vindersag

Det er ikke kun Langeland Kommune, som uddeler præmier til de bedste bygninger eller anlæg i kommunen. Der er mange kommuner, som bedømmer og belønner byggeri af høj arkitektonisk kvalitet, smukke restaureringer eller anerkender bymiljøer, som bidrager til bylivet.

Også interesseorganisationen Historiske Huse er flittige med at gøre opmærksomme på kulturarv, som er særlig velholdt og godt restaureret, og som bør præmieres.

”Det er en meget fin ting, at præmiere bevaringsværdige bygninger ude i kommunerne,” siger Birthe Iuel, direktør, Historiske Huse.

Hun mener, at det er oplagt for kommunerne at prioritere de bevaringsværdige bygninger i området, fordi de kan være nøglen til en positiv udvikling.  Undersøgelser har nemlig vist, at områder med velholdte, smukke bevaringsværdige huse tiltrækker ressourcestærke borgere, virksomheder og ikke mindst turister.

”Det giver højere huspriser og i sidste ende flere skattekroner i kommunekasserne. Det er på alle måder en vindersag de steder i landet, hvor kommunalpolitikerne for længst har indset, hvor identitetsskabende og dermed vækstdrivende historiske bygninger og bymiljøer er,” står der i foreningens årsberetning.

Ifølge Historiske Huse tilhører de bevaringsværdige bygninger også den allermest bæredygtige del af landets bygningsmasse, derfor er det også et argument for at værdsætte og bevare kulturarven.

Forslag til præmieringen i Langeland Kommune skal sendes til bedømmelsesudvalget senest 31. Januar 2021. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Kommune i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her