Del artiklen:
Laila Sortland fra Syddjurs Kommune er som det seneste byrådsmedlem gået fra Dansk Folkeparti. Generelt har DF'erne lokalt svært ved at finde optimismen frem forud for KV21.
Laila Sortland fra Syddjurs Kommune er som det seneste byrådsmedlem gået fra Dansk Folkeparti. Generelt har DF'erne lokalt svært ved at finde optimismen frem forud for KV21. - Foto: Syddjurs Kommune

Der er udbredt pessimisme blandt Dansk Folkepartis byrådsmedlemmer før kommunalvalget næste år. Det viser rundspørge. Lokalpolitikerne må håbe på, at partiet på Christiansborg ‘kan få skuden rettet op,’ siger valgforsker.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, [email protected]

Dansk Folkeparti lokalt får en lussing af vælgerne, når der om et år er kommunalvalg. Det forudser byrådsmedlemmer valgt ind for Dansk Folkeparti i rundspørge. Deres pessimisme er velbegrundet, vurderer valgforsker.

I en rundspørge foretaget af NB-Kommune tror kun hver niende byrådsmedlem valgt ind for DF, at partiet høster fremgang ved kommunalvalget næste år. Til sammenligning er det sådan, at hvis man spørger blandt alle landets byrådspolitikere om deres forventninger til KV21, så tror to ud af tre på fremgang.

(Artiklen fortsætter under grafikken)

Pessimismen hos de lokale DF’ere er velbegrundet. Det vurderer valgforsker og professor ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen.

“Samlet set har byrådsmedlemmerne i Dansk Folkeparti gode grunde til at være pessimister. Kigger man på meningsmålingerne lige nu, står DF vil til mere end en halvering ved kommunalvalget næste år i forholdet til kommunalvalget i 2017,” siger Kasper Møller Hansen til NB-Kommune.

Dansk Folkeparti havde et katastrofalt folketingsvalg i 2019, hvor partiet fik 8,7 procent af stemmerne. Turen nedad er siden fortsat, og partiet står i den seneste måling fra Gallup for Berlingske til blot 5,4 procent.

“Den nationale modvind for partiet rammer lokalpolitikerne i DF særligt hårdt, fordi det er et meget centralistisk styret parti med en stærk folketingsgruppe med markante personligheder. Stærke personligheder har DF imidlertid ikke ude i landet i samme grad som Venstre og Socialdemokratiet,” siger Kasper Møller Hansen.

Det vil være smart med valgforbund

Ifølge professoren kan lokalpolitikerne i DF håbe på, at partiets politikere på Christiansborg kan “få rettet skuden op inden kommunalvalget.”

“Og så vil det nok være strategisk smart af DF lokalt at indgå valgforbund med Nye Borgerlige og andre borgerlige partier. På den måde kan man mindske mandattab, hvis man går tilbage i stemmetal,” lyder rådet fra Kasper Møller Hansen.

– Er Nye Borgerliges fremgang skyld i Dansk Folkepartis tilbagegang?

“Pernille Vermund og Nye Borgerlige gør det godt, og man kan godt sige, at deres fremgang til dels er skyld i Dansk Folkepartis tilbagegang. Nye Borgerlige har jo gjort Dansk Folkeparti til deres politiske modstander nummer et lige siden begyndelsen,” siger Kasper Møller Hansen.

Dansk Folkeparti har måtte vinke farvel til mindst 30 byrådsmedlemmer siden kommunalvalget i 2017, hvor partiet fik 223 pladser. Ifølge Altinget er 11 af de 30 blevet løsgængere, Venstre er blevet otte byrådspladser rigere, og fire tidligere DF-medlemmer har i stedet meldt sig ind i Nye Borgerlige. Så sent som onsdag i denne uge forlod byrådsmedlem i Syddjurs Laila Sortland partiet.

“Der har lokalt været en del stridigheder og uenigheder i Dansk Folkepartis byrådsgrupper. Det er klart, at det trækker ned i vælgernes øjne,” siger Kasper Møller Hansen.

En del lokalpolitikere har også forladt partiet som følge af utilfredsheden med ledelsen eller politikken på nationalt plan. En af dem er Githa Nelander i Næstved, som, da hun forlod DF i sommer, sagde til DR:

“Jeg synes, at Nye Borgerlige har mere kant på udlændingepolitikken, end Dansk Folkeparti har. Tingene bliver pakket mere ind, end de nogensinde er blevet. Det, jeg faldt for, var, at Dansk Folkeparti var et modigt parti, som havde kant, og på den gode måde var den frække dreng i klassen. Jeg mangler den energi og kant.”

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Kommune i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her