Jazz i Trekanten har udviklet deres aktiviteter gennem den seneste kulturaftaleperiode, og de har bragt jazzen ud i alle afkroge af Trekantområdet – billedet er fra Vejen Svømmehal, hvor unge jazzmusikere spillede for de badende gæster i 2019. - Foto: Ard Jongsma

Trekantområdet vil gerne være et vækstområde også på kulturområdet og fokus er projekter på tværs af kommuner og aldersgrupper, og det fokus fortsætter i den kommende aftale.

Af Lene Vind,

KULTURAFTALER: Samarbejdet i Kulturregion Trekantområdet er usædvanligt, fordi kulturarbejdet er født ind i et eksisterende erhvervsnetværk, som blev strikket sammen for mere end 25 år siden.  Det nuværende tværkommunale samarbejde fandt sin form med reformen i 2007, og i 2016 blev kredsen af kommuner udvidet til syv med Haderslev Kommune.

”Vi arbejder på kryds og tværs på mange forskellige områder, og vores formål er at skabe værdi for alle syv kommuner,” siger Pernille Holmskov, kultur- og eventchef i Trekantområdet.

Derfor har det også været naturligt, at kommunerne i området valgte, at kulturen kunne indgå i samarbejdet. Og Kulturregion Trekantområdet arbejder meget bredt og støtter projekter for alle målgrupper – både børn, unge og kultur for voksne.

”Kulturregionen støtter udelukkende udviklingsprojekter og i løbet af den fireårige periode, som kulturaftalerne varer, bliver der sagt farvel og goddag til flere projekter. Her tester man en god ide og nogle fortsætter og andre stopper,” siger Pernille Holmskov.

Hun karakteriserer kulturregionen som en platform, hvor ildsjæle tester gode ideer og koncepter, og hvor regionen får mulighed for at understøtte projekter, som måske ikke ville blive til noget, hvis der ikke var en kulturaftale.

Festugen er det store udstillingsvindue

Kulturaftalen i trekantområdet har affødt nogle projekter, som nu kører videre i forskelligt regi. Det drejer sig blandt andet om Teater Malstrøm i Fredericia, der er et semiprofessionelt teater for unge,  jazz-festivalen ”Jazz i trekanten”,  Performanceakademiet i Haderslev, som er et talenttilbud på tværs af kunstarterne,  “Impro Camp” i Fredericia for unge fra hele landet, jazzklubben ”Jazzhouse Tobbers” for unge, musikkonkurrencen ”Quasar Rock” i Vejle og et fritidstilbud ”Bispens Tværfaglige indsats” i Haderslev.

”Her i området har vi en festuge, som er en del af det tværkommunale samarbejde og det er en dejlig ting vi har fælles,” siger Pernille Holmskov.

Festugen er en platform og  mange af projekterne under kulturaftalen benytter festugen som et udstillingsvindue, og de bliver således meget konkrete og håndgribelige.

”I år måtte vi aflyse festugen, men i stedet bredte vi den ud over tre måneder og en del projekter blev til udendørsprojekter ,og på den måde fik vi alligevel gennemført en spredt vifte af forskellige tilbud,” siger Pernille Holmskov.

En kulturaftale med tilbud til alle aldre

Kulturregion Trekantområdet er en af de regioner, som tidligere på året var medunderskrivere på et brev til kulturminister Joy Mogensen (S), fordi regionerne oplevede en stramning af konceptet for de kommende fireårige aftaler, så fremtidige projekter skulle have børn og unge under 20 år som målgruppe. Se NB-Kommunes artikel om sagen her.

Forleden blev den bekymring lidt mindre, da kulturministeren i Folketingssalen svarede på et spørgsmål fra Kim Valentin (V).  Joy Mogensen vil nu gerne imødekomme regionerne, så børn og unge tolkes som unge op til 25 år, og med en præcisering om, at 40 procent af indsatsområderne fremover har børn og unge som hovedfokus.

Kulturregion Trekantområdet har indsendt et forslag til en kommende kulturaftale med vægt på en bred målgruppe, derfor kommer denne afklaring om mere lokalt råderum, som en god nyhed.

”Vi er ret glade for den nye udmelding,” skriver Pernille Holmskov, efter at hun har fået beskeden om ministerens præcisering.

Læs tidligere artikler i miniserien om de regionale kulturaftaler her:
Kulturregion Midt- og Vestjylland
Kulturregion Nordjylland