Kulturmininster Joy Mogensen svarede på spørgsmål om de regionale kulturaftaler i Folketingssalen den 18. november. Og hun erkendte, at processen gerne måtte have været anderledes - men corona kom indover. - Foto: Folketingets tv.

De regionale kulturaftaler stopper ved årsskiftet, og først nu er der kommet en afklaring om indsatsområderne, som kulturregionerne har kritiseret for at være styret stramt af ministeren.

Af Lene Vind,

Om ganske kort tid stopper de nuværende fireårige regionale kulturaftaler. Nogle aftaler har dog allerede kørt længere, fordi de blev forlænget med et eller to år. Men samlet set betyder det, at der endnu ikke er et underskrevet grundlag for de nye aftaler, som starter 1. januar 2021 og løber frem til 2024.

Det har givet en vis usikkerhed om fremtiden for det tværkommunale kultursamarbejde, og kulturregionerne har ytret deres bekymring overfor kulturministeren, fordi de også oplevede en ændring af styringen af indsatsområderne, hvilket ville gå ud over det lokale råderum. NB-Kommune har tidligere skrevet om kulturregionernes henvendelse.

I kulturregionernes brev til ministeren 14. september 2020 skrev regionsformændene, at de gerne ville have afklaret det overordnede fokus for aftalerne, fordi de oplevede en stramning, når der pludselig kun i begrænset omfang og i særlige tilfælde kunne gives tilladelse til at arbejde med andre indsatser end børn og unge under 20 år.

Ministeren imødekommer regionerne

Nu tyder alt dog på, at forhandlingerne mellem Kulturministeriet og kulturregionerne nærmer sig en afslutning. Folketingspolitikerne Zenia Stampe (R) og Kim Valentin (V) havde stillet en række spørgsmål til kulturminister Joy Mogensen (S) om det centraliserede aftalekoncept, og onsdag kom der svar på spørgsmålene om kulturaftalerne fra ministeren.

”Jeg er indstillet på at imødekomme regionerne på baggrund af deres henvendelse”, svarede Joy Mogensen i folketingssalen.

Imødekommelsen vil ske ved at udvide definitionen af børn og unge, så den udvides til 25 år og til unge, som går på ungdomsuddannelserne og måske også nogle af de længerevarende uddannelser.

Desuden vil ministeren give plads til mere lokalt råderum.

”Så længe cirka 40 procent af den statslige medfinansiering i en kulturaftale går til børn og unge, kan kulturregionerne uden særlig godkendelse bruge resten af medfinansieringen til andre formål,” svarede Joy Mogensen.

Kulturministeren påpegede i flere af svarene, at hun meget gerne vil i dialog med kulturregionerne og kommunerne, blandt andet fordi den danske kulturpolitik ligger i kommunerne, hvor den kommer tæt på borgerne, også dem, der ikke har kultur som en naturlig del af deres hverdag.

Ministerens nye fortolkning af børn og unge, og at der nu bliver langt mere lokalt råderum i forhold til kulturaftalens indsatsområder og målgruppe, end det tidligere var udmeldt, er blevet modtaget meget positivt i Kulturregion Trekantområdet. Her arbejdes på, at kulturprojekterne er til gavn for en meget bred målgruppe, og det er også fokus i den kommende aftale.

Læs mere om Kulturregion Trekantområdet og deres kulturprojekter her.