Borgmester Jørn Pedersen (V) håber, at koldingenserne tager godt imod projektet og har mod til at prøve nye fødevarer og kostvaner, som professor og projektleder på SDU Danielle Wilde kommer til at præsentere i Food2030-projektet. - Foto: Mads Grønne Bärenholdt/Kolding Kommune

Kolding Kommune skal de næste fire år være et levende laboratorium for udvikling af fremtidens mad og fødevaresystem. Kommunen har fået en EU-bevilling og kommer i selskab med byer som Oslo, Rom og Athen.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, [email protected]

Kolding bliver fra 2021 et levende laboratorium for, hvordan man skaber et mere bæredygtigt fødevaresystem fra mark til middagstallerken. SDU Kolding og Kolding Kommune har netop fået en EU-bevilling på 8,2 mio. kr. til projektet, som får navnet ’Food2030 in Kolding’.

Det skriver Kolding Kommune i en meddelelse.

Kolding Kommune konstaterer, at “vores nuværende fødevaresystem er ikke bæredygtigt, men bidrager til klimaforandringer, forurening, tab af biodiversitet og sundhedsproblemer med mere.”

“De erkendelser har de seneste år fået en stadig større rolle i klimadebatten, og et mere bæredygtigt fødevaresystem er også en af hjørnestenene i EU’s ambitiøse klimaplan Green Deal. Og fra januar 2021 tager Kolding fat på fødevareproblematikkerne – sammen med 11 andre byer i Europa.”

Kommunen har fået en EU-bevilling på 8,2 mio. kr. , og de næste fire år skal kommunen være et laboratorium for udvikling af fremtidens mad og fødevaresystemer.

Hele byen engageres

Syddansk Universitet (SDU) i Kolding og Kolding Kommune står i spidsen for projektet, der vil engagere både landmænd, supermarkeder, storkantiner, skoleelever, politikere, borgere og lokale ildsjæle udi bæredygtige fødevarer i at booste byens overgang til et mere bæredygtigt fødevaresystem.

Borgmester i Kolding Jørn Pedersen (V) er ifølge kommunens meddelelse begejstret over, at Koldings borgere, uddannelser og erhvervsliv får mulighed for at spille en nøglerolle i at skabe et nyt fødevaresystem.

“Indkøb og madlavning er noget, alle forholder sig til hver eneste dag og jeg håber, at koldingenserne tager godt imod projektet og har mod til at prøve nye fødevarer og kostvaner. Potentialet i projektet er enormt og kommer formentlig ikke kun til at ændre koldingensernes forhold til bæredygtig mad, men bliver også en inspiration for resten af landet,” siger Jørn Pedersen.

Kolding får Living Labs

En vigtig del af projektet bliver to Living Lab-containere, der gør indsatsen synlig i Koldings bybillede og blandt andet inviterer til videndeling og eksperimenter, som kan øge forståelsen for, hvordan både byen og borgerne kan bidrage til at gøre Koldings fødevaresystem mere bæredygtigt. For der er brug for ekstra viden om bæredygtighed inden for fødevarer. Det understreger projektleder, lektor Danielle Wilde fra Institut for Design og Kommunikation på SDU i Kolding.

“Bæredygtighed er yderst komplekst, så projektet handler i høj grad om at undersøge sammen med alle deltagerne i projektet, hvad det egentlig vil sige at spise bæredygtigt. På den måde får vi bedre øje på både modstand over for og muligheder for forandring, så vi kan arbejde med dem,” siger Danielle Wilde.

Forskning i forandring
Samtidig er hun yderst bevidst om, at masser af barrierer skal overvindes, før koldingenserne foretrækker rødbede-bøffer frem for frikadeller. Men hun ser frem til udfordringerne.

“Det her er forskning i social udvikling; hvad skal der til, for at vi kan forandre måderne, vi spiser og producerer mad på. For mad er ikke bare ernæring, men handler også i høj grad om kultur, vaner, hvad vi kan lide og ikke lide. Ja dybest set hvem vi er. Og det bliver interessant at arbejde med hos både landmænd, forbrugere og supermarkeder,” siger Danielle Wilde.

Fakta om projektet

Kolding bliver fra 2021 eksperimentarium for, hvordan man skaber et mere bæredygtigt fødevaresystem. Projektet i Kolding får støtte fra EU’s Horizon-program på 1,1 mio. euro, fremgår det af meddelelsen fra Kolding Kommune.

Også San Sebastian i Spanien, Nilüfer-Bursa i Tyrkiet, Oslo i Norge, Torino og Rom i Italien, Kharkiv i Ukraine, Differdange i Luxembourg, Tampere i Finland, Rijeka i Kroatien, Castelo Branco i Portugal og Athen i Grækenland har fået støtte fra programmet på sammenlagt 12,2 mio. euro. Byernes samlede indsats hedder ’FUSILLI – Fostering the Urban food System Transformation through Innovative Living Labs Implementation.’

Projektet er samtidig den første store indsats i Kolding Kommunes nye bæredygtighedsstrategi og bliver en vigtig brik i arbejdet med at omsætte strategien til handling. Projektet forankres på SDU Kolding og i Kolding Kommune i fællesskab med en projektleder i begge organisationer.