Fakta: Mindre end 1.800 lønmodtagere er ansat på landets minkfarme

I over halvdelen af kommuner med minkfarme er der ansat under ti lønmodtagere på farmene, viser nye tal fra STAR. Kun i tre kommuner er der over 100 ansatte i branchen. En stor del af dem er sæsonarbejdere fra Østeuropa. Se antallet i din kommune her.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Holstebro topper listen med lønmodtagere i minkbranchen med 188 lønmodtagere.

55 procent af dem har udenlandsk statsborgerskab, og mange af dem er sæsonarbejdere. Derfor kan kommunen få brug for hjælp til at få de snart fyrede medarbejdere i andet arbejde, som de har bedt beskæftigelsesministeren hjælpe med. Se denne artikel om det på NB-Beskæftigelse:

Læs også:
Kommune beder om varslingspulje til lønmodtagere på minkfarme

Ringkøbing-Skjern og Varde kommuner kan være i samme situation. Dog fremgår det af tabellen, at Køge, der har 100 lønmodtagere, ikke har det samme problem. Statistikken fra STAR tæller nemlig ‘Avl af pelsdyr’, som også omfatter avl af strudse, mus og rotter til forsøg. Det sidste har de en del af i Køge. Samlet set udgør minkbranchen den største del af statistikken, fremgår det af en note i tallene fra STAR.

Sæsonarbejdere udgør stor andel af ansatte

Der er dog et stort ‘men’ ved statistikken. For STAR skriver i anmærkningerne, at “i november og december er der omkring 1.200 flere fuldtidsbeskæftigede ift. resten af året, fordi der er pelsningssæson. 75% af disse ekstra sæsonarbejdere er udenlandske statsborgere.”

Det betyder omregnet til fuldtids årsværk, at der er mindst 200 sæsonarbejdere i erhvervet. Ifølge statistikken er der omregnet til fuldtid knap 1.400 lønmodtagere i alt.

Find din kommune på kortet og i tabellen nedenfor.