Fornedrende behandling af ældre - dokumenteret i udsendelsen 'Plejehjemmene bag facaden' - bidrager til at gøre ældrepleje til dét vigtigste tema ved KV21. - Foto: TV 2

Omsorgen for de ældre bliver det helt store tema i valgkampen om et år. Det fremgår af en rundspørge til landets byrådsmedlemmer. Bedre ældrepleje er dog ikke ufarligt at føre valgkamp på, fastslår ekspert.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, [email protected]

Ældreplejen bliver dét vigtigste tema ved kommunalvalget i 2021. Sådan lyder forudsigelsen fra flest byrådsmedlemmer, når de skal vurdere  flere mulige temaer for kommunalvalget i november næste år.

Det viser en rundspørge foretaget af NB-Kommune til landets byrådsmedlemmer. Blandt byrådsmedlemmerne peger 24 procent på ældepleje som dét vigtigste tema ved KV21, mens 21 procent peger på skolerne og kun 8 procent på dagtilbud, som dét vigtigste. (Se grafik nedenfor)

Hjælpen til ældre var ved kommunalvalget i 2013 og igen i 2017 blandt de meste afgørende temaer i de lokale valgkampe. Når ældreplejen igen ser ud til at komme i top på listen over valgkampstemaer, så har det ifølge en ekspert en meget naturlig årsag.

“Hovedforklaringen må være den demografiske udvikling. Der er rundt regnet blevet 300.000 flere folkepensionister i løbet af de seneste 15 år, og der kommer yderligere 300.000 til de næste 15 år. Så der er ikke noget at sige til, at ældrepleje er et stort og voksende tema i kommunalpolitik,” siger kommunalforsker og forskningsleder ved Danmarks Journalisthøjskole Roger Buch til NB-Kommune.

(Artiklen fortsætter under grafikken)

Når lokalpolitikere er så optaget af ældrepleje, hænger det nok også sammen med den furore, som den nu prisbelønnede TV 2-dokumentar ‘Plejehjem bag facaden’ vakte i sommer.

“Ældrepleje kommer højst sandsynlig til at spille en ekstra stor rolle i valgkampene i Aarhus og Randers, hvor rædselsfulde problemer på plejecentre jo i den grad blev udstillet i ‘Plejehjemmene bag facaden.’ Men jeg tror også, at der blandt kommunalpolitikere generelt er en oplevelse af, at det halter med ældreplejen i mange andre kommuner,” siger Roger Buch.

Forstærket tendens

En af dem, som anser ældrepleje for det vigtigste tema ved KV21, er det socialdemokratiske byrådsmedlem Jan Fischer i Syddjurs Kommune.

“Som formand for udvalget for sundhed, ældre- og socialområdet bruger jeg 100 procent af min tid på ældreområdet, så selvfølgelig er ældrepleje det vigtigste tema for mig. Men kigger vi ud over det kommunale Dannmark, så har ældrepleje nu i mange år været et meget vigtigt tema,” siger  Jan Fischer.

Han peger også på TV 2-dokumentaren fra i sommer som dagsordensættende.
“TV 2-dokumentaren har helt sikkert fået mange til at erkende, at besparelserne i kommunerne på servicen over for de ældre har været for grove. Den udsendelse var virkelig en øjenåbner. I Syddjurs har den nye fokus betydet, at vi på budgettet for 2021 har tilføjet 20 millioner kroner ekstra til ældreområdet,” siger Jan Fischer.
Han ved allerede, at der bliver noget specifikt inden for ældreområdet, som han som lokalpolitiker kommer til at føre valgkamp på næste år.
“Der er er mange af os på 65 år og opefter, der meget gerne vil bo i en privat seniorbolig, og der er en stigende efterspørgsel på dem. Jeg kommer til ved KV21 at slå et slag for, at Syddjurs lægger jord til mange nye, klimavenlige seniorboliger,” siger Jan Fischer.
Farligt at love noget ved KV21
De ældre vil uden tvivl blive en ombejlet vælgergruppe ved KV21, vurderer Roger Buch og siger:

“Der er ingen tvivl om, at mange lokalpolitikere vil vise ekstra interesse for de ældre. For de udgør jo en kæmpe, kæmpe stor vælgergruppe. Og de er elitevælgere på den måde, at en meget stor andel af dem stemmer. Så mange politikere vil helt sikkert forsøge at få tag i dem via Facebook, eller hvor de nu kan fange dem,” siger Roger Buch.

Man skal dog som kommunalpolitiker tænke sig godt om, før man begynder at love de ældre tip-top kommunal service. Det vurderer Roger Buch og forklarer:

“Lokalpolitikerne kan godt i en valgkamp tale om, at ældreplejen skal blive bedre. Men hvis de vil bevare troværdigheden, bliver de nødt til at bruge en floskel som ‘den bedst mulige ældrepleje inden for de økonomiske rammer’. Det er ganske vist elastik i metermål. Men den barske virkelighed er jo, at med et stigende antal ældre og børn, så bliver det meget svært at se, hvorfra penge til bedre ældreservice skal komme fra.”
“Fakta er jo at kommunerne har været nødt til at sænke serviceniveauet til de ældre. Eksempelvis skal vi ikke længere end 10-15 år tilbage for at finde en ophidset debat, om det nu var rimeligt, at ældre kun kunne få hjælp til rengøring hver tredje uge. Nu handler debatten om, hvorvidt det er ok med rengøring kun hver femte uge.”