Kommunerne vil gerne slippe for rigid dokumentation af indsatsen, men sådan ser politikere og borgere ikke nødvendigvis på det, når det kommer til stykket. Det vurderer Jakob Bigum Lundberg. - Foto: FSD

Det er skønt med forsøgene med forvaltningsfrihed i syv kommuner, og forhåbentlig bliver de udvidet til beskæftigelsesområdet. Men der vil komme alvorlige bump på vejen, når borgere forlanger dokumentation. Det spår formanden for velfærdschefer.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, [email protected]

I kommunerne vil ansatte på plejehjem, jobcentre og i børnehaver hellere end gerne være fri for at skulle bruge så meget tid som nu på at dokumentere deres arbejde. Men de ansattes ønsker om færre krav til dokumentation, kommer hurtigt til at kollidere med borgeres og politikeres ønsker om at kunne holde øje med kommunens service over for borgerne.

Det spår direktør Jakob Bigum Lundberg, som er formand for Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer i Danmark (FSD).

Han værdsætter, at statsminister Mette Frederiksen (S) i sin åbningstale til Folketinget i oktober bebudede forsøg med forvaltningsfrihed på udvalgte områder i syv kommuner.

“Det er et godt initiativ fra regeringens side – især fordi man har valgt en model, hvor man visker tavlen ren, og kommunerne vitterlig får frihed,” siger Jakob Bigum Lundberg til NB-Kommune.

Jakob Bigum Lundberg, formand for FSD

Han ser dog nogle større forhindringer, når de syv kommuner begynder at føre forvaltningsfriheden ud i livet næste år.

“Vi kommer næppe udenom, at der meget hurtigt opstår nogle afgørende diskussioner om, hvor kommunerne kan få lov at afvige. Tag for eksempel ældreplejen. Her ville det jo umiddelbart være dejligt, hvis vi kunne slippe for nogle dokumentations- og proceskrav,” siger Jakob Bigum Lundberg og fortsætter:

“Men modsat så er der jo for eksempel gode grunde til, at der skal føres nøje dokumentation med, hvad borgere på plejehjem har fået af medicin og væske. Her vil der helt sikkert være nogle patientorganisationer og os som pårørende, der vil forlange at få klar besked om medicinering, og om ’min gamle far’ har fået sin medicin og nok at drikke i dag.”

“Det bliver ikke så ligetil en øvelse med forvaltningsfrihed, som man måske umiddelbart skulle tro.”

Brug nu gode erfaringer fra coronatid!

Til hverdag er Jakob Bigum Lundberg direktør i Næstved Kommune med ansvar for sundhed og omsorg, handicap og psykiatri samt arbejdsmarked.

Som chef på beskæftigelsesområdet oplever han, at coronatiden giver nogle erfaringer, som han synes, burde bruges fremadrettet og give kommunerne større frihed i mødet med de arbejdsløse.

“På beskæftigelsesområdet har kommunerne her i coronatiden for eksempel vist, at det faktisk kan være win-win for både borgere og jobcentre, når kommunerne stiller sig til rådighed med digitale tilbud.”

“Mange borgere udtrykker glæde over at kunne tale virtuelt med sagsbehandlerne i jobcentrene. Det kan for nogle borgere opleves som en mere ligeværdig samtale, når man kan sidde hjemme i stedet for at skulle møde op på jobcentret, hvor man måske kan føle sig som en fremmed fugl,” fortæller Jakob Bigum Lundberg.

Læs også:
Ny formand for velfærdschefer: 'Der er alt for meget juristeri'

Han ser det som oplagt at fortsætte efter coronatiden med at tilbyde ledige i højere grad at møde jobcentrene virtuelt. Men han frygter, at håndsrækningen til de ledige kan blive ringere.

“Helt grundlæggende kan vi i Næstved Kommune konstatere, at mere end 90 procent af de ledige er tilfredse med samtalen med deres sagsbehandler og mere end 80 procent er tilfredse med deres aktiveringstilbud!”

“Så når Folketingets partier nu lægger op til at beskære kommunerne med mere end en milliard kroner for at finansiere reformen om tidlig pension, så bliver jeg bekymret for, om vi kommer til at tabe nogle af de borgere. At de ikke får den hjælp, de værdsætter og har behov for,” siger formanden for velfærdscheferne.

Vi skal have øget Folketingets tillid til kommunerne

Jakob Bigum Lundberg, formand for FSD

Mistillid til kommunerne

KL og kommunerne har ihærdigt forsøgt at få opgaven med permanent at administrere ordningen med seniorpension. Men den kamp er tabt, for ATP har fra nytår fået opgaven. Det ærgrer FSD-formanden.

”At vi ikke skal administrere seniorpensionen, tolker jeg som en form for mistillid til kommunernes indsats. Hvis det er tilfældet, så er jeg ret ked af det. Borgerne er jo i det store hele godt tilfredse med vores håndtering af hele arbejdsmarkedsområdet.”

“Jeg er parat til, at vi i kommunerne skal se på, om vi gør det godt nok, og om vi gør det ensartet godt nok på tværs af kommuner. Vi skal have øget Folketingets tillid til kommunernes arbejde på arbejdsmarkedsområdet.”