Hjemmehjælpere føler sig ikke værdsat nok, når de får chokolade, mens mellemledere får ekstra ferie for at yde ekstra under coronakrisen. - Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix (arkivfoto)

Ekstra travlhed med corona udløser en uges ekstra ferie til mellemledere i kommune, mens medarbejdere kun bliver belønnet med lidt chokolade. Et mega dårligt signal at sende, lyder det fra FOA.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, [email protected]

Mellemlederne i hjemmeplejen og på ældrecentre har slidt og slæbt så meget under coronakrisen, at de nu skal belønnes med en uges ekstra ferie.

Det oplyser sundheds- og ældrechef i Slagelse Kommune, Charlotte Kaaber, over for TV 2.

Belønningen af mellemlederne vækker ifølge TV2 Øst vrede hos sosu’er i Slagelse Kommune. De har ligesom alle andre ansatte i kommunen fået en æske med fire chokolader som tak for deres ekstra corona-indsats.

“Det er ikke ok, for vi har kun fået fire stykker chokolade som tak, men vi sætter altså vores helbred på spil og passer vores arbejde, og vi gør en dyd ud af at gøre det, selvom vi har borgere, som har den her sygdom. Ingen har lyst til at få den her sygdom, men vi kan jo ikke sige nej til at udføre vores arbejde,” siger hjemmehjælper Mascha Hvidtfeldt til TV2.

Hun bakkes op af sektorformand i FOA Torben Klitmøller Hollmann, som siger til TV 2:

“Det her handler ikke om, om chefer fortjener det eller ej. Det her handler om, at det er et megadårligt signal at sende, når frontpersonalet har knoklet røven ud af bukserne, og så ikke får noget for det.”

Læs også:
Utraditionelt: Ledere i kommune får 10.000 kr. hver i coronabonus

Charlotte Kaaber fra Slagelse Kommune gør opmærksom på, at medarbejdere på gulvet får udløst tillæg som følge af deres overenskomst, som mellemledere ikke får. Derudover siger hun til TV 2:

“Der er en forventning om, at lederne er til rådighed både for medarbejdere, borgere og pårørende, som ringer til dem. De har en åben linje i døgndrift. Det har medarbejdere ikke. De er beskyttet af deres arbejdstid,” siger Charlotte Kaaber.

I FOA oplever Torben Klitmøller Hollmann, at flere medarbejdere i årevis har opbygget en uretfærdighedsfølelse over for lederlaget. Følelsen er især trådt frem under covid-19, hvor der har været ekstra travlhed hos medarbejderne. Derfor opfordrer sektorformanden ledelserne i sundhedssektoren til at være forsigtige:

“Man skal tænke sig om. Der burde have været en leder, der sagde: ‘Er det her en god ide at gøre lige nu?’. Det her bygger ovenpå en skæv fordeling mellem ledere og medarbejdere, der har stået på i årevis,” siger Torben Klitmøller Hollmann til TV 2.

Hospital gav bonus-pulje til mellemledere

TV 2 har tidligere oplyst, at der på Bispebjerg Hospital i København er blevet afsat et samlet beløb på 250.000 kroner i bonus, som gik til mellemledere på en afdeling på hospitalet. Også her medførte bonussen til mellemlederlaget frustration blandt de ansatte.

Begrundelsen her lød ifølge TV2, at man fra afdelingsledelsens side “kunne vælge at tørre et tyndt lag ud over alle, som så – efter skat – kunne købe et par flasker rødvin, eller fokusere puljen så engangstillægget reelt kunne mærkes”. Derfor valgte afdelingsledelsen at fordele beløbet til en lille gruppe medarbejdere, der også har ledelsesansvar.