Kulturaftale Sønderjylland-Schleswig har udviklet en digital platform til projektet ”Ung 2020”, fordi det ikke var muligt for skoleelever fra danske og tyske skoler at mødes fysisk på tværs af grænsen. - Foto: kulturfokus.de

Kultursamarbejdet mellem skoleelever i grænsekommunerne blev kortsluttet på grund af covid-19. I stedet mødes de unge nu via unikt digitalt forum udviklet med midler fra kulturaftalerne til brug i fremtidige projekter.

Af Lene Vind,

KULTURAFTALER: Hvordan fortæller man bedst om ‘hvor går grænsen’ på film, når man er skoleelev i udskolingen og bor tæt ved den dansk-tyske grænse?

Den opgave har unge i den dansk-tyske kulturregion arbejdet med i forbindelse med 100 året for grænsedragningen. Sidste år mødtes danske og tyske elever fra 8.-10. klasse i fælles workshops med filmeksperter, og herefter lavede de deres egne film om mobning, grænseoverskridende handlinger og andre emner, som optager alle unge, selvom der er en landegrænse mellem dem.

Men så kom covid-19 og eleverne kunne ikke længere mødes fysisk, derfor var gode råd dyre. Heldigvis måtte de gode råd gerne have en pris, fordi støtten fra den regionale kulturaftale ikke skulle gå til indkvartering af de unge, men i stedet f.eks. bruges på en digital løsning som alternativ for de manglende fysiske møder.

Digitalt samarbejde på tværs af landegrænser

”I løbet af et par cafe-møder på Nørrebro og nogle samtaler med de to filmfolk Thomas Engell og Martin Strange-Hansen fik vi i stedet lavet et fantastisk filmsite med danske og tyske video- tutorials,” fortæller Birgitte Boelt, projektleder fra UCSYD.

Det nye filmsite www.filmfokus.org indeholder 10 forskellige videoer om, hvordan de unge kan udarbejde manuskript, optage lyd og anden vigtig hjælp til at beherske filmmediet. Og et ret unikt virtuelt møderum, hvor elevgrupper kan ‘mødes’ og give hinanden feedback på sitet på tværs af skoleklasser og grænsen. Og lærerne kan mødes i det virtuelle ‘lærerværelse’.

Filmfotograf og klipper Thomas Engell har også en pædagogisk faglighed og den kom i spil, fordi udfordringen var at udarbejde en e-lærings-platform så intelligent som muligt.

“Vi blev udfordret på den fede måde og overvejede, hvordan vi kunne overføre læringen fra det fysiske klasseværelse til et virtuelt rum med samme læringsværdi,” siger Thomas Engell.

Det er hans oplevelse, at filmfokus.org er blevet et parallelt klasseværelse, hvor de unge kunne mødes virtuelt og give hinanden feedback, og hvor det lykkedes at motivere unge gennem det filmfaglige – også unge, som måske ikke ikke havde fattet interesse, hvis det var foregået i et fysisk rum.

”Sitet og hele konceptet med virtuel feedback vil være bæredygtigt, og vi ser mange muligheder for den fremtidige brug,” siger  Anne-Mette Olsen, kulturkoordinator hos region Sønderjylland-Schleswig.

Fremtidssikret digital filmfestival

Syv skoler i den danske del af regionen og syv skoler i den tyske del, fik en efter en besøg af professionelle filmfolk som gæsteundervisere. Og nu ligger der en række kortfilm på den digitale platform, som indgår i en digital filmfestival den 27. november.

Forud for festivalen bliver elevernes film vurderet af en jury, som nominerer de bedste film efter kategorierne: Bedste manus, bedste skuespil, bedste teknik, bedste plakat og endelig bedste film. Eleverne får også mulighed for at afgive deres stemme i kategorien publikumsprisen.

Platformen filmfokus.org er et lukket forum, og når festivalen er ovre, skal den tekniske del af plaformen overdrages til regionen, så den kan bruges fremadrettet.

”Filmsitet er et godt redskab, og vi tænker at bruge det i forbindelse med den kommende kulturaftale og f.eks. lave et projekt for skolerne om kulturarv,” siger Birgitte Boelt.

Hun håber, at brugen af filmsitet kan brede sig til andre – men først når de selv har fået styr på det tekniske og fået undervist nogle lærere i at bruge redskabet i undervisningen.

Fakta om Kulturaftale Sønderjylland-Schleswig 2017-2020

Formålet med aftalen er, at samle kulturkræfterne på tværs af den dansk-tyske grænse, på tværs af Haderslev, Sønderborg, Aabenraa, Tønder Kommune, Kreis Nordfriesland og Kreis Schleswig-Flensburg, Stadt Flensburg, Region Syddanmark, Kulturministeriet i Danmark og Ministerium for Justits, Kultur og Europa.
Kulturaftalen løber fire år fra den 1. januar 2017 indtil den 31. december 2020, og forhandlingerne om en forlængelse er i den sidste del af beslutningsprocessen, og det forventes, at den nye kulturaftale starter den 1. januar 2021.

Læs første artikel i serien om kulturaftalerne her:

Læs også:
Samarbejde giver stærkere kulturliv i kommunerne