Projektet Kunstgødning er et samarbejde, som handler om børns møde med kunsten, og indtil videre er det udbredt til 18 institutioner i Nordjylland. - Foto: bmmk.dk

I ly af 12 regionale kulturaftaler mellem staten og kommunerne vokser en underskov af kulturprojekter. Flere af projekterne udvikler sig og lever videre, efter at støtten til dem stopper.

Af Lene Vind,

En række spændende kulturprojekter på tværs af kommunegrænserne fortsætter, selv om de ikke længere får støttekroner.

Det er erfaringen i de 12 såkaldte kulturregioner, som har indgået en frivillig kulturaftale med kulturministeren. En kulturregion er typisk en gruppe kommuner, som har et samarbejde om kunst- og kulturlivet på tværs af kommunegrænserne.

Formålet med kulturaftalerne er at sikre kultur til alle i hele landet og styrke samarbejdet mellem kommuner – og mellem kommunerne og staten.

Kulturaftalerne er fireårige, og netop nu udløber aftalerne for den forgangne periode. Men det betyder ikke, at udviklingsprojekter, som er søsat de seneste fire år, bliver ladt tilbage på åbent hav.

En række af projekterne fortsætter enten med et nyt fokus eller som en selvstændig institution i et samarbejde mellem de involverede kommuner.

NB-Kommune har talt med en række regioner, og vi vil i den kommende tid beskrive nogle af de projekter, som er skabt i forbindelse med kulturaftalerne, og som lever videre i samme – eller i et andet format.

Vi begynder med Kulturregion Nordjylland, som er et samarbejde mellem Brønderslev, Frederikshavn, Hjørring, Jammerbugt, Læsø, Mariagerfjord, Morsø, Rebild, Thisted, Vesthimmerland, Aalborg Kommune og Region Nordjylland.

Regional sammenhængskraft

Nordjylland har et rigt kulturliv, hedder det i Kulturaftale Nordjylland, og grundlaget er et samarbejde på tværs af de 11 kommuner, der har stået sammen om de regionale kulturaftaler siden 2001.

”I Nordjylland er vi meget afhængige af hinanden, fordi vi er relativt små kommuner, som ikke kan løfte alene, men i samarbejde med hinanden,” siger Kirsten Svensmark Møller, projektleder for Børn, Unge & Talent.

Kulturaftalernes formål er netop af styrke samarbejdet på tværs af den nordjyske geografi og tilbyde regionens beboere et samlet kulturliv uanset alder, uddannelse eller bopæl.

Netværk for unge

Kirsten Svensmark Møller står for projekter for børn og unge under kulturaftalen, som hedder KulturKANten; forstået som kultur med kant. Igennem årene er der udviklet mange forskellige aktiviteter, og det fortsætter med den nye fireårige kulturaftale, som er ved at blive udarbejdet.

”I de sidste aftaler har vi fået lov til at udvikle videre på nogle af vores aktiviteter, så de fortsætter som en videreudvikling af projekterne,” siger Kirsten Svensmark Møller.

Under KulturKANten hører BMMK – Børns møde med kunsten – og UMMK – Unges møde med kunsten, og herunder ligger puljen “Kulturstarteren”, hvor unge kan få op til 10.000 kroner til et projekt, som skal komme andre til gode.

“Vi vil gerne arbejde mere med de unge og skabe et netværk på tværs af kommunerne. Der er nemlig mange dygtige unge mennesker, men de kender ikke så meget til hinanden,” siger Kirsten Svensmark Møller.

KulturKANten vil udvikle netværket for de unge og skabe en event, hvor de mødes. Møderne kan  selvfølgelige ikke bliver fysiske lige nu, men heldigvis har man rigtig gode erfaringer med digitale møder.

“Der er en højere deltagerprocenten, fordi de unge undgår den lange transporttid til et fælles mødested.”

Fremtidens fokuspunkter

Under kulturaftalen KulturKanten 2017-2020 hører også Kulturmødet på Mors og Kulturkaravanen, der i samarbejde med store kulturinstitutioner kommer rundt i alle 11 nordjyske kommuner.
Og i de seneste halvandet år har projektet ‘Kunstgødning’ været en del af det nationale samarbejde ‘Tidlig start’ om kunst og kultur i daginstitutionerne. Det er et projekt, som KulturKANten gerne vil brede ud i den kommende periode.

I den næste kulturaftale, har Kulturregion Nordjylland foreslået tre indsatsområder for perioden 2021-2024. Det er “At lære at være”, “Sundhed med kultur” og “Nordjyske fortællinger”. Og det forlyder fra regionen, at indholdet af aftalen næsten er på plads.