Tomme huse og lavere vækst plager mange landkommuner.
Tomme huse og lavere vækst plager mange landkommuner. - Foto: Preben Madsen/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix (arkivfoto)

Der er en lavere vækst på landet end i de større byer. Og det er i landområderne, at der bliver nedlagt flest skoler, og der står flere huse tomme. Det fremgår af ny redegørelse, som får minister til at reagere.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, iver@nb-medier.dk

Der er lavere vækst i landkommunerne end i de større byer, og der bliver sammenlagt og lukket flere skoler i landdistrikterne.

Det viser tørre tal i Erhvervsministeriets årlige regional- og landdistriktspolitiske redegørelse. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Erhvervsministeriet.

Redegørelsen viser blandt andet, at BNP (bruttonationalproduktet) målt per indbygger i de større byer er steget med 14 procent siden 2005, mens stigningen kun er 10 procent i de resterende kommuner. Samtidig er der flere tomme huse ude i landdistrikterne.

Centraliseringen har gennem flere år påvirket landets udvikling, hvor skoler, sygehuse og andre offentlige institutioner forsvinder fra de mindre byer.

Redegørelsen viser blandt andet, at kommuner langt fra de største byer har sammenlagt eller lukket flest folkeskoler siden 2014.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) vil ikke acceptere, at landdistrikterne bliver sat mere og mere bagud.

“I Danmark skal der være lige muligheder for at skabe sig en god tilværelse for ens familie, uanset hvor man bor. Desværre har mange års centralisering skubbet landdistrikterne ud på et sidespor, og den udvikling skal vi have vendt. Vi skal derfor fortsætte med at støtte ildsjæle og lokale projekter, og så skal vi gøre det lettere for danskerne at låne til et hus eller en virksomhed på landet,” siger Simon Kollerup i pressemeddelelsen.

Læs også:
Minister: Postnummer skal ikke være afgørende for livskvaliteten

Fakta om redegørelsen

Årets redegørelse er inddelt i en række temaer, der spiller en afgørende rolle for landdistrikterne og de små øer. Det drejer sig blandt andet om udviklingen af arbejdspladser og forskellige velfærdsområder.

Se alt om redegørelsen her.