Selv om mundbind er påbudt på for eksempel biblioteket, så vil man i Fredericia Kommune ikke være 'corona-politi'. - Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Hvis en borger ikke bærer mundbind, hvor det ellers er påbudt, så går man ud fra, at der er en god grund til det. Sådan lyder det fra Fredericia Kommune, som ikke vil være ‘corona-politi.’

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, iver@nb-medier.dk

Hvis en borger fortæller, at hun er undtaget fra at gå med mundbind i for eksempel Borgerservice eller på biblioteket, så accepterer man det og forlanger ikke dokumentation.

Sådan er strategien i Fredericia Kommune efter, at der siden i torsdags har være krav om at bære mundbind, hvis man går ind i indendørs, offentlige rum som butikker og biblioteker. Det skriver Fyens Stiftstidende.

Kommunens holdning over for borgerne skal bygge på tillid, når det gælder mundbind. Det understreger Ditte Cramon, stabschef og en del af Fredericia Kommunes corona-taskforce.

“Vi er ikke corona-politi, og tillid til borgerne er vores udgangspunkt. Vi har tillid og tro på, at det, den enkelte fortæller, er sandt,” siger Ditte Cramon til Fyens Stiftstidende.

Læs også:
FAKTA: Nu gælder kravet om mundbind i supermarkedet

Der er borgere, som er undtaget for kravet om mundbind. Det gælder ifølge Sundhedsstyrelsen blandt andre børn under 12 år, personer med fysiske eller mentale forhold, som forhindrer korrekt brug eller forhindrer udførelse af vigtige funktioner, for eksempel mundbetjent kørestol. Dertil kommer personer, som har betydeligt ubehag ved brug af mundbind – for eksempel personer med hudsygdom, vejrtrækningsbesvær eller angst.

“Vi vil selvfølgelig gøre opmærksom på det, hvis en borger ikke har mundbind på. Hvis de så siger, at det skal de ikke, jamen så tror vi på det,” siger Ditte Cramon til Fyens Stiftstidende.