Lille familie i Morialejren. (Arkiv)
Lille familie i Morialejren. (Arkiv) - Foto: Yara Nardi/Reuters/Ritzau Scanpix

En kampagne for at få kommunerne til at melde sig klar til at modtage flygtningebørn fra Moria-lejren har skabt heftige debatter i byrådssalene den seneste tid. Fronterne er trukket skarpt op – de fleste afviser med, at det er Christiansborgs afgørelse.

Af nbkommune

‘Evakuer børnene fra helvedet i Grækenland.’

Sådan lyder en opfordring fra Mellemfolkeligt Samvirke i en kampagne, der også har været rettet mod byrådene i landets kommuner.

Initiativet er blevet fulgt op af især byrådspolitikere fra Radikale Venstre, Enhedslisten og SF, men i langt overvejende del af kommunerne er forslagene blevet stemt ned. Det oplyser Mellemfolkeligt Samvirke til NB-Kommune.

I skrivende stund har 29 kommuner stemt forslaget ned, mens 9 kommuner har sagt ja til at stille sig til rådighed til at modtage flygtningebørn fra lejre – blandt andre den omdiskuterede Moria-lejr.

Vejle har lige sagt nej

Senest har byrådet i Vejle Kommune behandlet sagen. Her lyder begrundelsen, at kommunen gerne tager mod flygtningebørn, hvis et flertal i Folketinget beslutter, at Danmark skal modtage uledsagede børn fra flygtningelejrene – men, at det er op til politikerne på Christiansborg at afgøre.

Men det er forslagsstiller Torben Elsig-Pedersen (R) ikke enig i:

“For mig at se handler det ikke om flygtningepolitik, men om at række en hjælpende hånd og sikre børn en fremtid,” siger Torben Elsig-Pedersen til Vejle Amts Folkeblad.

Til det sagde Dansk Folkepartis Kenneth Fredslund Pedersen ifølge avisen:

“Regeringen har jo sagt nej, og vi har ingen som helst interesse i at påvirke den i modsat retning.”

De ni kommuner, der har stemt ja er:

Fredensborg, Hillerød, Holbæk, København, Randers, Rødovre, Rudersdal, Sønderborg og Syddjurs kommuner.