Det vil være helt oplagt, at Fredensborg Kommune får lov at lave et frikommuneforsøg på beskæftigelsesområdet, mener borgmester Thomas Lykke Pedersen (S). - Foto: Fredensborg Kommune

Flere borgmestre – blandt andre fra Vejle og senest Fredensborg – lobbyer for at komme med i frikommuneforsøg. Det sker, efter at statsministeren meldte ud, at der skal iværksættes forsøg med forvaltningsfrihed på udvalgte områder i syv kommuner.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, [email protected]

Borgmestre landet over vil også være med i frikommuneforsøg á la dem, som statsminister Mette Frederiksen (S) bebudede i sin åbningstale. Senest har borgmesteren i Fredensborg Kommune Thomas Lykke Pedersen(S) skrevet til sin statsministeren og bedt om, at kommunen får lov til at gennemføre et frikommuneforsøg på beskæftigelsesområdet.

Før ham har Vejles borgmester Jens Ejner Christensen (V) bedt om, at kommunen får lov til at lave et frikommuneforsøg på klimaområdet.

Læs også:
Vejle vil sættes fri til at være klimakommune

Landdistrikternes Fællesråd forsøger også at give regeringen mere appetit på at slippe tøjlerne. Rådet opfordrer til, at en række landsbyer bliver frilandsbyer.

Læs også:
Politisk flertal bakker op om forsøg med frilandsbyer

Når Fredensborg Kommune nu stiller sig op i køen til frikommuneforsøg handler det blandt andet om, at kommunen i forvejen har gjort sig mange erfaringer med forsøg med forvaltningsfrihed. Det siger borgmester Thomas Lykke Pedersen til Sjællandske Medier og kommer med slet skjult kritik af regeringen:

“Det er da lidt underligt, at vi her i Fredensborg har været med i alle tre frikommune-forsøg, som den eneste i landet – og så går de uden om os. De spørger os ikke engang, hvilke erfaringer vi har,” siger borgmesteren.

Han anfører, at Fredensborg Kommune under corona-krisen har fået gode erfaringer på beskæftigelsesområdet blandt andet med digitale samtaler med ledige. I sit brev til statsministeren skriver han ifølge Sjællandske Medier:

“Jeg mener, at etablering af en frikommune på beskæftigelsesområdet vil styrke regeringens arbejde med nærhedsreformen, og ikke mindst sætte fokus på de borgere, som af forskellige årsager har brug for en hjælpende hånd til at komme i beskæftigelse.”

Borgmesteren håber på at få et møde om ønsket med sin mere kendte partifælle, statsministeren.

Fakta: Syv kommuner får frihed på tre områder

Regeringen vil som et forsøg give syv kommuner fuldstændig frihed i tre år på et udvalgt velfærdsområde.

De syv kommuner er: Helsingør, Rebild, Viborg, Middelfart, Holbæk, Langeland og Esbjerg.

De får mulighed for at fravige alle regler, lovgivning og dokumentationskrav på et udvalgt velfærdsområde hver. Det er områderne folkeskole, dagtilbud og ældre.

Klik her og se NB-Kommunes tema om nærhedsreform