
Langt flere møder i kommunerne vil blive holdt digitalt – også efter coronakrisen. Det siger borgmestre i rundspørge. Byrådsmøder derimod er borgmestrene ikke meget for at holde virtuelt. Der er ifølge en borgmester ‘ingen fordele kun ulemper’ ved byrådsmøder i cyberspace.
Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, iver@nb-medier.dk
Corona-pandemien giver borgmestrene ideer til at omorganisere både det administrative og politiske arbejde – også efter coronakrisen. Allerede nu står noget helt klart: Møder via Teams, Google Meet og andre platforme er kommet for at blive. Virtuelle byrådsmøder derimod forsvinder sandsynligvis med coronapandemien.
Det fremgår af en rundspørge foretaget af NB-Kommune, som 17 borgmestre fordelt ud over hele landet har deltaget i.
På et spørgsmål om der fremover bliver flere digitale møder blandt politikere og medarbejdere som følge af coronakrisen, er der et enstemmigt kor af de 17 deltagende borgmestre, som svarer:
“Ja”.
Ingen af borgmestrene i rundspørgen svarer nej.
Firkantede og stive møder
Når det gælder digitale byrådsmøder i fremtiden er borgmestrene meget lunkne.
Borgmesteren i Frederikshavn Birgit S. Hansen (S) kan se både fordele og ulemper ved, at byrødderne mødes i cyberspace. Hun skriver:
“Ulemperne er, at vi ikke er i samme rum i forhold til ‘klimaet’ – det bliver lidt kort, firkantet og stift. Det passer ikke så så godt til politikere, der gerne vil tale. Fordelene er, at vi fatter os i korthed og får truffet beslutninger.”
I Ringsted har borgmester Henrik Hvidesten (V) også lidt blandede erfaringer med digitale byrådsmøder. Han skriver:
“Fordelen er, at man med kort varsel kan få mange til at deltage.”
“Ulemper er, at ‘stemningen i rummet’ mangler fuldstændig, så det er nærmest umuligt at aflæse på byrådsmedlemmerne, om vi er ved at nærme os en enighed. Og så har jeg oplevet, at byrådsmedlemmer, der ‘bare’ sidder hjemme foran skærmen, har en tendens til at være mindre forberedte og til at gentage sig selv meget oftere, end der bliver gjort i byrådssalen,” skriver Henrik Hvidesten.
Borgmesteren i Kerteminde Kasper Ejsing Olesen (S) skriver i en kommentar om digitale byrådsmøder, som han understreger bare er ment som humor:
“Jeg kunne mute de andre ude (for sjovt),” skriver Kasper Ejsing Olesen og fortsætter:
“Jeg synes ikke, der er fordele (ved at holde digitale, red.) byrådsmøder. Mange andre møder kan holdes digitalt, men ikke byrådsmøder.”
Borgmesteren i Sønderborg Erik Lauritzen (S) konkluderer i NB-Kommunes rundspørge meget kontant om virtuelle byrådsmøder:
“Ingen fordele. Kun ulemper.”
I Esbjerg har man spurgt byrådsmedlemmerne om, hvordan det var at være afskåret fra at mødes fysisk under coronanedlukningen i foråret. Her er tilbagemeldingen også, at de digitale byrådsmøder lader en del tilbage at ønske. Blandt andet fordi det er svært 100 procent at aflæse de andre mødedeltagere.
Virtuelle byrådsmøder bliver ikke det nye sort. Det vurderer Roger Buch, som har forsket mange år i kommunale forhold og er forskningslektor og centerleder ved Danmarks Journalisthøjskole.
“Mit bedste bud er, at vi ikke kommer til at se digitale byrådsmøder efter coronapandemien. I forvejen har byrådsmedlemmer ikke overvældende mange møder – det er slet ikke som i Folketinget med møder flere gange om ugen,” siger Roger Buch til NB-Kommune, og fortsætter:
“Læg dertil at man ved digitale møder går glip af en masse nonverbal kommunikation. Altså hvad siger deltagernes kropssprog? Laver de bare sjov?”
Klik her og se NB-Kommunes tema ‘Læren af corona’
Roger Buch fremhæver også, at politikere har brug for at føle hinanden på tænderne.
“Når man mødes virtuelt, kan det også være svært at finde ud af, hvor oprigtige folk er. En af hovedårsagerne – til at retssager foregår mundtligt – er, at det kan hjælpe dommerne med at finde ud af, om folk lyver eller taler sandt. Om nogle virker mere troværdige end andre. Den vurdering har man også brug for at kunne foretage i et byråd.”
Ifølge Roger Buch kan der dog godt fremover ske en digital åbning i forhold til byrådsmøder.
“Det kan være, at man i nogle byråd vil åbne op for, at medlemmer kan deltage digitalt, hvis de for eksempel er på forretningsrejse eller ferie,” siger Roger Buch.