Tønder Kommunes borgmester, Henrik Frandsen, har stiftet Tønder Listen sammen med fem andre tidligere Venstrefolk. Kommunens administration og politiske ledelse fortsætter uanfægtet, siger kommunaldirektøren. (Arkiv) - Foto: Oscar Scott Carl/Ritzau Scanpix

Borgmesteren og fem andre tidligere Venstremedlemmer fortsætter arbejdet i byrådet i Tønder som nyt parti. Kommunaldirektøren skal finde hoved og hale i kommunens nye politiske og administrative situation.

Af Jørn Sørensen, [email protected]

Hvordan foregår det, når man er valgt som byrådsmedlem og borgmester for Venstre, men derefter stifter et nyt parti og skifter over? Og kan man blive siddende som borgmester og udvalgsformand?

Ja, det er spørgsmålet i disse dage i Tønder Kommune, efter den siddende borgmester Henrik Frandsen og fem andre tidligere Venstremedlemmer i denne uge præsenterede sig om nyt parti – Tønder Listen – ved KV21.

For kommunaldirektør Klaus Liestmann handler det om at sikre, at kommunens ledelse er intakt. Borgmesteren er den samme uanset partifarve, og de politiske udvalg bevarer sine medlemmer, siger han:

“Der skal stadig 16 stemmer til et flertal i kommunalbestyrelsen. Henrik Frandsen er og bliver borgmester perioden ud, siger Klaus Liestmann til JydskeVestkysten og understreger, at borgmesteren er øverste administrative leder samt formand for Økonomiudvalget.

Men i forhold til formandsposterne i de enkelte fagudvalg kan der opstå kampvalg frem mod kommunalvalget 16. november 2021.

“Det er de enkelte udvalg, der konstituerer sig selv. Og det er et eventuelt flertal i de enkelte udvalg, der måtte vælge en ny formand, hvis de ønsker det, siger Klaus Liestmann til JydskeVestkysten.