I 2017 trådte socialdemokratisk medlem af byrådet i Nyborg Sonja Marie Jensen frem og fortalte blandt andet, at hun var blevet "klappet i røven" af en byrådskollega. - Foto: Socialdemokratiet i Nyborg

55 kvindelige byrådsmedlemmer fortæller, at andre politikere har sexchikaneret dem. Det fremgår af ny undersøgelse udført af KL. ‘Vi skal tage de her resultater meget alvorligt,’ siger KL-formand.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, [email protected]

I en ny undersøgelse udført af KL svarer 70 kvinder i byråd, at de er blevet krænket seksuelt i indeværende valgperiode. Blandt de krænkede kvinder svarer 55, at det er andre politikere, som er gået over stregen.

Det er altså langt fra kun det socialdemokratiske byrådsmedlem i Nyborg, Sonja Marie Jensen, der har oplevet alt for nærgående byrådskolleger. Sonja Marie Jensen gik offentligt frem i 2017 og fortalte blandt andet, at en byrådskollega havde klappet hende bagi.

Formanden for KL  og borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard kommer med et vink med en vognstang til kollegerne i byråd i hele Danmark:

“Vi skal tage de her resultater meget alvorligt. Og jeg håber, at man i de enkelte byråd og kommunalbestyrelser vil bruge anledningen og redskaberne fra KL til hurtigst muligt at få taget debatten lokalt,” siger Jacob Bundsgaard i en meddelelse.

Samlet set har ni procent af landets kommunalbestyrelsesmedlemmer oplevet seksuelt krænkende adfærd i den nuværende valgperiode.  Deler man det op på køn, så har 18 procent af de kvindelige og 3 procent af de mandlige respondenter oplevet seksuelt krænkende adfærd.

Læs også:
Hver femte kvinde i kommunalbestyrelser har oplevet krænkelser

KL har udsendt et inspirationsmateriale, som skal bidrage til den lokale dialog i kommunalbestyrelserne.

”Desto mere vi taler om det her, jo mere kan vi forhåbentlig også komme en forkert kultur til livs,” siger Jacob Bundsgaard i en meddelelse

Temaer til debat i byråd om sexisme

KL har udarbejdet et materiale, som skal inspirere til debat i byråd om at angribe sexisme. Her er de temaer, som KL foreslår, man kan tage op :

• Hvad forstår vi ved sexisme? Og har vi et billede af, hvordan det påvirker, og hvad det indebærer for den enkelte?

• Forekommer sexisme hos os hhv. i kommunalbestyrelsen og/eller i relationen til embedsmænd, borgerne og samarbejdspartnere?

•  Hvad kendetegner de sammenhænge, hvor det forekommer, og hvordan kommer det konkret til udtryk?

• Har vi i dag en kultur, hvor vi kan sige fra – eller hvad skal der til, for at vi får det

• Hvordan kan vi stå sammen om, at de, der udsættes for sexisme eller overværer det, har kommunalbestyrelsens opbakning?

• Hvad skal være hovedlinjen i en sexismepolitik, der præciserer kom- munalbestyrelsens holdning til sexisme?

• Hvordan kommunikerer vi den, og hvordan holder vi hinanden fast på den?

• Skal vi hos os formulere nogle konkrete retningslinjer for, hvordan vi forebygger og håndterer sexisme i vores indbyrdes samarbejde og i mødet med embedsmænd, borgere og samarbejdspartnere?