Del artiklen:
Borgmester Morten Slotved (K), Hørsholm Kommune, noterer sig en overkompensation for coronaudgifter fra staten i omegnen af fire millioner kroner. (Arkiv)
Borgmester Morten Slotved (K), Hørsholm Kommune, noterer sig en overkompensation for coronaudgifter fra staten i omegnen af fire millioner kroner. (Arkiv) - Foto: Hørsholm Kommune

Hørsholm Kommune får så rigeligt dækket sine ekstraordinære udgifter til at håndtere corona. Faktisk er der overskud, men borgmesteren vægrer sig ved at kalde det en ‘overskudsforretning’. Andre kommuner frygter at blive underkompenseret for corona-udgifter.

Af Jørn Sørensen, [email protected]

Flere ledige på overførselsindkomster, ekstra rengøringspersonale, indkøb af pavilloner, håndvaske og lagre af håndsprit og mundbind.

Kommunernes ekstraudgifter på grund af coronapandemien løber op i millioner af kroner –  og giver regninger, som staten kompenserer for i forhold til en sammenligningsmodel kommunerne imellem.

Det er en ordning, politikerne i nordsjællandske Hørsholm Kommune kan være tilfreds med, skriver Sjællandske Medier.

Kommunen har opgjort sine foreløbige coronaudgifter til 24,6 millioner kroner, men staten har alligevel kompenseret Hørsholm med yderligere fire millioner kroner, som ikke skal sendes tilbage til afsenderen.

Alligevel vil borgmester Morten Slotved (K) ikke kalde overkompenseringen for en overskudsforretning.

“Nej, det vil jeg ikke sige,” siger borgmesteren til Sjællandske Medier.

Han henviser i stedet til, at Hørsholm generelt er underkompenseret med 9 millioner kroner. Det bliver dog mere end rigeligt opvejet af, at Hørsholm bliver overkompenseret på beskæftigelsesområdet, hvor ekstraudgifterne beløber sig til 8,8 millioner kroner, og kommunen får en overkompensation på 13 millioner kroner. (Se opgørelse nederst i artiklen.)

I den nærliggende Hillerød Kommune har borgmester Kirsten Nielsen (S) tidligere givet udtryk for, at man her frygter at blive underkompenseret af staten for coronaudgifter, og at man vil notere sig, hvis andre kommuner som Hørsholm overkompenseres:

“Hvis nogle har fået for meget i kompensation, kommer de nok ikke løbende hen ad gaden og fortæller det, men vi vil holde øje med det. Der sker jo altid det, når man deler ud efter et gennemsnit, at nogle synes, det er fint, mens andre synes, der mangler det sidste – og det er den sidste kategori, vi er i,” sagde Kirsten Jensen til Sjællandske Medier i august.

Læs også:
Corona trækker millioner ud af budgettet i kommune

Fakta: Det får Hørsholm i corona-kompensation

  • Generelt: Kompensation på 5,7 mio. kr. Kommunen havde ekstraudgifter på 14,7 mio. kr.
  • Beskæftigelsesområdet: Kompensation på 21,8 mio. kr. Kommunen havde ekstraudgifter på 8,8 mio. kr.
  • Sociale aktiviteter: Kompensation på 972.000 kr. Kommunen havde 972.000 kr. i udgifter.
  • I alt: 3.965.000 i overkompensation

Kilde: Sjællandske Medier.

Læs også:
Holstebro opretter sin egen corona ‘krigskasse’

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Kommune i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her