Regeringen må på banen og få inddraget kommuner og regioner noget mere, i klimaindsatsen, mener direktør for partnerskabet Gate 21 Poul Erik Lauridsen. - Foto: Gate 21

For at få fuld fart på klimaindsatsen skal regeringen inddrage kommunerne langt mere. Der er behov for langt mere samarbejde og koordination, lyder det fra partnerskab for grøn omstilling.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, [email protected]

København vil være CO2-neutral i 2025. Et såkaldt damvarmelager i Høje Taastrup skal sikre bedre udnyttelse af varmt vand.

Det er blot to eksempler ud af en hel række på, hvordan kommunerne lægger sig i selen i de her år for at bidrage til CO2-reduktion. Men kommunernes mange erfaringer kommer ikke i tilstrækkeligt grad videre til regeringen og Folketinget.

”Der er masser af gode eksempler på, at kommunerne gerne ifører sig den grønne førertrøje.”

“Men hvis vi skal nå 2030 ambitionerne om 70 procent CO2-reduktion, så kræver det, at alle kommuner trækker i samme retning. Derfor må regeringen på banen og få inddraget kommuner og regioner noget mere, så der i fællesskab sikres en koordineret indsats, der gør at Danmark når sine klimamålsætninger,” siger Poul Erik Lauridsen, som er direktør for Gate 21.

Hans udtalelse faldt i forbindelse med et energipolitisk topmøde tidligere på ugen arrangeret af Gate 21. Det er et partnerskab af 41 kommuner, forsyningsselskaber samt Region Hovedstaden og Region Sjælland.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) er lydhør over for borgmestrenes og Gate 21’s ønske om at blive inddraget yderligere. I en skriftlig kommentar til Sællandske Medier skriver ministeren om kommunernes ønsker:

“Jeg er rigtig glad for, at de så aktiv melder sig på banen. Og jeg er meget åben for at se på yderligere samarbejde. Det mener jeg, er i alles interesse.”

Dan Jørgensen gør i sit svar til Sjællandske Medier opmærksom på, at regeringen netop har tilbudt kommuner og regioner et tættere samarbejde i DK2020.  Det er projekt udviklet af af Realdania, som går ud på at få kommuner og regioner til at udarbejde klimaplaner.

Gate 21’s energipolitiske topmøde fandt sted tirsdag samtidig med, at regeringen fremlagde sit Klimaprogram 2020. Og flere af de tilstedeværende borgmestre lagde ikke skjul, at de gerne ser tempoet i klimaindsatsen sat op.

“Når man ser på et parti, som står tæt på mig, kan man få indtryk af, at vi ikke har så travlt, men det har vi. På bare 10 år skal vi nå den samme C02-reduktion, som vi nåede i de 30 år, der gik forud,” sagde Albertslunds socialdemokratiske borgmester Steen Christiansen med slet skjult adresse til sine partifæller i regeringen.