"Uden klimalæring - intet medansvar, som vi siger her i kommunen," siger Morten Westergaard, klimachef i Middelfart Kommune.

Middelfart Kommune har halveret sin CO2-udledning i løbet af ti år og har i samme ombæring forbedret arbejdsmiljøet. ‘Mine kolleger får et bedre arbejdsmiljø, når der rulles grønne tiltag henover institutionsverdenen,’ siger fællestillidsrepræsentant.

Af Henning Due - A4 Arbejdsliv, henning@a4medier.dk

Når forvaltningen i Middelfart Kommune indstiller en sag til byrådet, følger der automatisk en ‘screening’ med, som viser tiltagets klima- og bæredygtighedsaftryk.

Når medarbejderne skal til MUS- eller LUS-samtale (Leder Udviklings Samtaler, red.), bliver de spurgt, hvordan de kan bidrage til kommunens officielle målsætning om at blive ‘en politisk organisation, hvor klima og bæredygtighed er indlejret i alle beslutninger’.

Og hvis byrådet godkender det, bliver kommunens personalepolitik ændret i løbet af efteråret, så hver medarbejder fra 2021 minimum opfordres til en til to hjemmearbejdsdage om ugen for at minimere rejsetid og transport.

Det skriver A4 Arbejdsmiljø
   I Middelfart Kommune gennemsyrer den grønne omstilling alle små og store beslutninger. Fra indkøb af papirclips til bestilling af flybilletter til tjenesterejser.

På den måde er kommunen et skoleeksempel på den grønne omstilling, som Dansk Magisterforening nu vil have flere offentlige arbejdspladser til at arbejde med.

Fagforeningen vil nemlig have et krav om grøn omstilling på landets offentlige arbejdspladser med til forårets overenskomstforhandlinger på det offentlige arbejdsmarked.

Middelfart Kommune har i de seneste ti år arbejdet systematisk med klimavenlige investeringer i alt fra energirenoveringer af kommunens bygninger til solceller på taget af det 120 millioner kroner dyre nye rådhus.

Ambitionen er at komme så tæt som muligt på målet i klimaprojektet DK2020, som kommunen deltager i, om at blive netto nul C02-udleder i 2020, skriver A4 Arbejdsmiljø.

Bedre arbejdsmiljø

Og selvom drømmen om at blive en af landets mest klimavenlige kommuner især kan spores tilbage til borgmesterkontoret, mens socialdemokraten Steen Dahlstrøm sad for enden af bordet, og ikke mindst til kommunens nuværende tekniske direktør, er arbejdet med grøn omstilling i dag noget, som de fleste kan mærke på arbejdspladsen.

– Mine kolleger får et bedre arbejdsmiljø, når der rulles grønne tiltag henover institutionsverdenen, fordi kommunen går ind og løser eksisterende problemer med for eksempel indeklima, når de alligevel går i gang med at renovere bygninger eller bygge solceller på taget, siger Eva Jensen, der er fællestillidsrepræsentant for BUPL i Middelfart Kommune, til A4 Arbejdsmiljø.
 Hun har det “super godt” med de mange grønne tiltag, og hun lægger ikke skjul på, hvad hun synes om sin arbejdsplads.

– Jeg er pisse stolt af at arbejde her, og jeg synes, det er vigtigt, vi gør noget godt for vores natur, mens vi samtidig gør noget godt for de ansatte, siger hun.

Når Eva Jensen mødes med fællestillidspræsentanter i andre kommuner, går det op for hende, hvor langt hendes egen arbejdsplads er kommet i arbejdet med grøn omstilling.

– Når jeg hører om, hvilke rammer pædagoger arbejder  i andre kommuner med gamle, nedslidte skoler, hvor de kan ikke få luft, og varmen fosser ud, tænker jeg: ‘Det har vi jo bare styr på hos os’, siger hun.

Klimalæring er nødvendig

Middelfart Kommune har i de seneste ti år gjort sig landskendt for sit arbejde med klimavenlige investeringer i alt fra energirenoveringer af kommunens bygninger til opførslen af det, kommunen kalder ‘Danmarks mest bæredygtige rådhus’.

Ifølge Morten Westergaard, der er klimachef i Middelfart Kommune, er kongstanken, at klima og bæredygtighed skal gennemsyre hele kommunen, og selvom han ikke længere oplever, at der bliver sat spørgsmålstegn ved kommunens mange klimaindsatser, lægger han ikke skjul på, at rejsen derhen har været lang.

Hvis du skal have folk til at handle grønt, skal du først have dem til at tænke grønt, lyder hans budskab.

– Det vigtigste man kan gøre er at begynde at snakke om det her, så almindelige mennesker får det ind under huden. Uden klimalæring – intet medansvar, som vi siger her i kommunen, siger Morten Westergaard til A4 Arbejdsmiljø.

Derfor har han også kun rosende ord tilovers for Dansk Magisterforening klimakrav til de kommende overenskomstforhandlinger.

Kravene skal sikre, at offentligt ansatte og deres ledere fremover skal arbejde systematisk sammen om at fremme den grønne omstilling på de offentlige arbejdspladser.

– Det er den helt rigtige måde at gribe udfordringen an på, mener jeg. Så fuld applaus og stående ovationer herfra, siger Morten Westergaard.

Eva Jensen er mere skeptisk over for kravene.
– Jeg tror ikke, de kommer til at gøre en forskel. De kommuner, som vil grøn omstilling, gør det allerede i forvejen. Mens de kommuner, der ikke vil det, vil lave det som ren proforma, sætte et par flueben og så hurtigt videre, siger Eva Jensen til A4 Arbejdsmiljø.