Del artiklen:
May-Britt Andrea Andersen (K) står bag beslutningen om at hænge Dannebrog op i byrådssalen i Esbjerg.
May-Britt Andrea Andersen (K) står bag beslutningen om at hænge Dannebrog op i byrådssalen i Esbjerg. - Foto: Esbjerg Kommune

I Syd- og Sønderjylland er Dannebrog på vej ind i byrådssalene i både Esbjerg og Aabenraa, men beslutningen om at hænge det nationale symbol sker sjældent, uden en følelsesladet debat.

Af Jørn Sørensen, [email protected]

I flere kommuner landet over bliver det før eller siden diskuteret, om Dannebrog skal pryde væggen – eller på anden måde opstilles eller hænges op i byrådssalen. Ofte udløser det en debat med høj bølgegang.

I to sydjyske kommuner er debatten om Dannebrog eller ej i fuld gang. Hvor man i Esbjerg har besluttet sig, er man på vej i Aabenraa.

I Esbjerg Kommune har byrådet diskuteret emnet gennem hele forsommeren, og her har Økonomiudvalget nu truffet beslutning om, at flaget til den nette pris af 12.000 kroner skal vaje fra en tre meter lang stang.

Det skriver JydskeVestkysten.

Det er De Konservatives May-Britt Andrea Andersen, der har stillet forslaget om at hænge Dannebrog op i Esbjerg:

“Med Dannebrog i byrådssalen indtager vores prægtige flag en vigtig position, der taler ind i det demokrati, vi udøver i byrådssalen. Her, hvor politiske meninger brydes, er Dannebrog det samlende element. Derfor er jeg naturligvis også stolt over, at Det Konservative Folkeparti er lykkes med at få Dannebrog placeret netop her i demokratiets centrum,” siger hun ifølge JydskeVestkysten.

Det er Økonomiudvalget, der har truffet beslutningen efter forvaltningens indstilling, og det stiller Enhedslistens Sarah Nørris sig undrende overfor. Hun havde forventet, at hele byrådet skulle debattere sagen:

“Jeg overvejer da, om jeg skal begære Dannebrogsagen i byrådet – mest, fordi det kommer bag på mig, at ingen af de forslag og overvejelser, vi politikere kom med på byrådsmødet i juni, synes at være draget ind i sagsfremstillingen. Jeg havde nok forventet, at der var blevet fremlagt et mere fyldigt grundlag,” siger Sarah Nørris til JydskeVestkysten.

Hun foreslog selv i juni, at byrådssalens vægge også skulle hænge flag op fra de 149 andre nationaliteter, der er bosiddende i kommunen.

Opbakning i Aabenraa

I Aabenraa Kommune er Dannebrog også godt på vej til at finde plads i byrådssalen, skriver JydskeVestkysten.

Her er det Dansk Folkepartis gruppeformand, Ejler Schütt, der har foreslået, at nationalsymbolet hænges op eller stilles på en fod i et hjørne:

“Jeg synes, flaget vil pynte, og så giver det sammenhold. Det giver stof til eftertanke omkring vores demokrati, og så ville det da være fint at stille det op netop i år – hvor vi fejrer 100-året for Genforeningen,” siger Ejler Schütt til avisen.

Kun SF’s Michael Christensen er decideret modstander af flag i byrådssalen i Aabenraa:

“Så vidt jeg ved, er byrådssalen udsmykket ud fra kunstneriske betragtninger. Dannebrog må gerne hænge et eller andet sted, men byrådssalen skal ikke være et udstillingslokale for forskellige symboler eller nationale trofæer. Så vidt jeg ved, så flager vi ude foran rådhuset, og det synes jeg, vi skal blive ved med,” siger Michael Christensen til JydskeVestkysten.

Læs også:
‘Jeg væmmes’: Dannebrog deler vandene