Endnu er det uvist, om en vaccination med calmette kan modvirke smitte med coronavirus. Det vil danske forskere bliver klogere på de kommende måneder. (Arkivfoto) - Foto: Ivan Alvarado/Reuters

Forskning peger på, at immunforsvaret generelt styrkes af en calmette-vaccination.

Af Ritzau, [email protected]

En vaccination med Bacillus Calmette-Guérin (BCG) tilbydes fra onsdag ældre over 65 år i Odense.

De skal indgå i et forskningsprojekt, der skal vise, om den 100 år gamle vaccine i bedste fald kan forebygge sygdom som følge af smitte med coronavirus eller mildne symptomerne hos de, der skulle blive smittet.

Læs her mere om calmette og projektet:

* Bag projektet er forskere fra Klinisk Institut på Syddansk Universitet.

* BCG-vaccinen består af levende, svækkede bakterier.

* Fra 1946 til slutningen af 1970’erne var den en del af det danske børnevaccinationsprogram. Enkelte kommuner fortsatte med at give den indtil midten af 1980’erne.

* Formålet var at beskytte børn mod tuberkulose.

* Vaccinen booster immunforsvaret, så det generelt bliver bedre til at modstå infektioner.

* Forskning viser, at personer, der er blevet vaccineret mod tuberkulose, sjældnere dør af hjerte-kar-sygdomme og infektioner.

* Forskning fra blandt andet lande i Afrika viser, at børn vaccineret med calmette sjældnere rammes af astma, fødevareallergi og børneeksem.

Kilde: Fagbladet Sygeplejersken, Aarhus Universitetshospital, videnskab.dk, Syddansk Universitet.

/ritzau/