Byrådsmedlem i Aarhus Kommune, Gert Bjerregaard (SF), forventer at kommunen kan spare store beløb fremover, hvis medarbejderne fortsætter med at holde digitale møder frem for fysiske. (Arkiv) - Foto: Aarhus Kommune

Der er mange millioner kroner at spare ved at holde møder digitalt, viser en opgørelse i Aarhus Kommune. Her regner man med at have sparet 85 millioner kroner på grund af digitale møder under det første halvår med corona. De digitale møder er kommet for at blive, mener politikere.

Af Jørn Sørensen, [email protected]

Det første halve år med corona har i den grad betydet et gennembrud på digitale platforme, der tilbyder mødefora for større eller mindre grupper medarbejdere i kommunerne. 567.104 gange har medarbejdere i Aarhus Kommune således holdt møder på platformen Teams, og ifølge et notat udarbejdet af Borgmesterens Afdeling har det sparet kommunen for 85 millioner kroner. Det skriver Århus Stiftstidende. Beløbet har man fundet frem til ved at anslå en effektivisering ved sparet tidsforbrug på en halv time pr. medarbejder, fordi der ikke er brugt tid på transport.

Læs også:
Borgermøder holder man da digitalt

Hvis kommunen fastholder et niveau med omkring 400.000 årlige digitale møder, vil det i fremtidige budgetter komme til en besparelse på cirka 60 millioner kroner, lyder estimatet. Heri kan også lægges besparelser på mindre personale i den fremtidige forvaltning. Det er SF’s Gert Bjerregaard, der har bestilt analysen. Han siger til avisen, at for at få den fulde økonomiske gevinst skal arbejdsstyrken justeres, men afviser fyringer:
“Nej, jeg forestiller mig ikke, det skal koste medarbejdere her og nu. Jeg tror mere, man skal se på at regulere antallet ved naturlig afgang. I første omgang kan besparelser på mødetiden betyde, at den enkelte kan nå flere sager og nedbringe ventetiden for borgerne. Men i kombination med en justering af arbejdsstyrken kan man over længere tid opnå besparelser,” siger Gert Bjerregaard til Århus Stiftstidende. Borgmester Jacob Bundsgaard (S) vil endnu ikke lægge besparelserne ind i budgettet, men han ser også mulighederne:
“Beregningerne er nok noget usikre endnu, men der er helt klart et potentiale, vi skal arbejde videre med,” siger borgmesteren til avisen.

Læs også:
Fremtidens borgerservice: Færre fremmøder - mere telefontid