Del artiklen:
De Konservative i Randers Kommunes byråd foreslår, at man hænger et værk om af den lokale kunstner Sven Dalsgaard i stedet for at sætte Dannebrog i hjørnet af byrådssalen. Billedet her er fra en tidligere udstilling af Dalsgaard på Randers Kunstmuseum.
De Konservative i Randers Kommunes byråd foreslår, at man hænger et værk om af den lokale kunstner Sven Dalsgaard i stedet for at sætte Dannebrog i hjørnet af byrådssalen. Billedet her er fra en tidligere udstilling af Dalsgaard på Randers Kunstmuseum. - Foto: Lars Rasborg/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix

Store følelser og modsatrettede synspunkter blev luftet for fuld udblæsning på byrådsmøde i Randers, hvor et flertal nu har bestemt, at Dannebrog fremover skal pryde byrådssalen.

Af Jørn Sørensen, [email protected]

Er et Dannebrog-flag i en byrådssal væmmelig symbolpolitik og et politisk manifest? Eller er det på sin plads at bruge national symbolet?

Siden Folketinget i 2017 på Dansk Folkepartis foranledning permanent hængte Dannebrog op i folketingssalen, har flere kommuner haft den samme diskussion; nemlig om nationalflaget skal pryde byrådssalen eller ej.

I Randers Kommunes byråd har et flertal i mandags stemt for forslaget, der var stillet af Dansk Folkeparti, skriver Randers Amts Avis.

Når politikerne vender tilbage til Det Gamle Rådhus efter coronakrisen, står Dannebrog derfor placeret på en stander i det ene hjørne af salen. Men det er langt fra alle politikerne tilfredse med, og der er så store personlige følelser i spil, at Venstre valgte at fritstille medlemmerne.

Det er en hån at lade Dannebrog hænge som en slatten klud på en pind 

Jens Peter Hansen (V), medlem af byrådet i Randers

Venstres Jens Peter Hansen er imod forslaget:

“Dannebrog faldt ned fra himlen og skal ses med himlen som baggrund. Det er en hån at lade Dannebrog hænge som en slatten klud på en pind nede i et hjørne af byrådssalen, og det er forsmædeligt og en ynk at gøre flaget til genstand for symbolpolitik. Jeg væmmes ved det,” sagde Jens Peter Hansen på mødet.

SF var derimod mere positive og stemte for:

“Jeg glæder mig over sagen, for jeg elsker Dannebrog. Og det her giver mulighed for at komme med forslag om at sætte Prideflag op til Prideuge – nu er flagholderen der jo. Når vi er på vej ned ad den symbolpolitiske vej, så lad os tage skridtet fuldt ud,” sagde SF’s Rosa Lykke Yde ifølge Randers Amts Avis.

Tak til Dansk Folkeparti’

Socialdemokratiet stemte også for forslaget, men nogle var mere venligt stemte end andre. Fatma Cetinkaya formulerede sig således ifølge Randers Amts Avis:

“Jeg har aldrig kunnet forstå, hvad det vil sige at være dansk. Hvem skal måle og veje, hvor meget dansk jeg er i hjerte og hoved? Men med tyrkiske rødder og dansk statsborgerskab, så tænker jeg, at jeg føler mig dansk nok til, at Dannebrog også er mit flag. Så vil jeg sige tak til Dansk Folkeparti for forslaget, jeg glæder mig til, at flaget kommer til at pryde vores byrådssal,” sagde Fatma Cetinkaya.

Jeg kan ikke forstå, at symbolpolitik altid skal nævnes i negative vendinger

Nick Zimmermann (DF), medlem af byrådet i Randers

Hendes partifælle Steen Bundgaard var mere reserveret:

“Jeg er træt af at høre på, at nogen har patent på, at Dannebrog er deres flag. Det her er symbolpolitik, ikke andet,” sagde Steen Bundgaard (S) ifølge avisen.

Til det sidste argument replicerede Dansk Folkepartis Nick Zimmermann:

“Vi er glade for, at sagen endelig rykker. Dannebrog er et symbol på det gode ved Danmark og et samlingspunkt. Jeg kan ikke forstå, at symbolpolitik altid skal nævnes i negative vendinger,” sagde Nick Zimmermann.

De Konservatives Daniel Medié forsøgte at finde et kompromis. Herfra lød et forslag, at man kunne udsmykke salen med et værk af den lokale kunstner Sven Dalsgaard, som i mange malerier netop har Dannebrog som centrum.

Men sådan blev det ikke. Byrådssalen i Randers får snart Dannebrog stående i et hjørne. Tre venstrepolitikere samt Enhedslistens ene medlem stemte imod. I flere andre kommuner har det også været diskuteret, om Dannebrog skal hænges permanent op i byrådssalen. Senest i Esbjerg Kommune, hvor politikerne i juni udskød beslutningen til et senere tidspunkt.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Kommune i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her