Kommuner kan miste flere tusinde sosu’ere til tidlig pension

Det kan blive endnu sværere for kommunerne at fastholde sosu’ere. Mange sosu’ere kommer nemlig kun til at gå lidt ned i løn, hvis de vælger at bruge muligheden for tidlig pension.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Ifølge regeringens beregninger har 4.000 social- og sundhedsmedarbejdere ret til tidlig pension i 2022, og regeringen forventer, at mange af dem vil vælge den tidlige pension.

Økonomisk vil en ydelse på 13.550 kroner om måneden, som regeringen foreslår, ikke være afskrækkende. Over 70 procent af sosu-medarbejderne i kommunerne er på deltid, og faldet i indkomst vil ved for eksempel en 20 timers ansættelse kun være cirka 1.000 kroner før skat om måneden. Det skriver NB-Beskæftigelse.

“Det giver et stort incitament til at gå på tidlig pension,” siger professor i økonomi og tidligere overvismand Michael Svarer.

“Den ekstra gevinst ved at arbejde er relativ lav i forhold til ordningen, og det kan jo sagtens ramme nogle faggrupper, for det i forvejen er svært at rekruttere.”

Læs også:
Hver tiende social- og sundhedsmedarbejdere over 60 får seniorpension

Tre ud af fire på deltid

Flere kommuner har svært ved at få nok sosu-medarbejdere, skriver Social- og Indenrigsministeriets Benchmarkenhed i rapporten Arbejdstid blandt social- og sundhedspersonalet på det kommunale ældreområde.

Derfor handlede rapporten også om, hvordan man kan få social- og sundhedsmedarbejdere til at gå op i tid. 72 procent af de knap 80.000 ansatte sosu’er i den kommunale ældrepleje var nemlig deltid, og den gennemsnitlige arbejdstid var 27 timer.

I kortet nedenfor kan man se, hvordan deltidsansættelse fordeler sig i kommunerne. I kortet til venstre har sosu’erne i de mørkeblå kommuner mindre end 30 timer om ugen. I de hvide har de over 31 timer. På kortet til højre vises, hvor mange der er på fuld tid. Blå kommuner har fem eller færre på fuldtid, mens hvide kommuner har over 15 på fuldtid.

Vestjylland, som har flest på deltid, er i øvrigt også den region, som regeringen forventer vil have flest på tidligt pension i 2022.

Se de økonomiske beregninger efter kortet.

De økonomiske konsekvenser for deltid på 20 timer

En social- og sundhedsmedarbejder med 20 timers arbejde om ugen tjener mellem 14.000 og 15.000 om måneden alt efter uddannelsesniveau, viser en beregning fra FOA.

I kommunerne arbejder 7.100 social- og sundhedsmedarbejdere, der er mellem 60 og 65 år gamle. 85 procent af dem er på deltid, viser tal fra FOA.

NB-Beskæftigelse ville gerne have haft en kommentar fra KL til perspektivet i regerringens forslag til tidlig pension, men KL har ikke ønsket at udtale sig om forslaget.