Peder Hvelplund fra Enhedslisten vil have ældreplejen øverst på regeringens dagsorden under finanslovsforhandlingerne. - Foto: Steen Brogaard

Mediestorm om dårlige forhold på plejehjem giver støttepartier blod på tanden forud for efterårets finanslovsforhandlinger.

Af Citathistorie fra andet medie,

Mens børn, klima og tidlig pension til Arne indtil videre har ligget øverst på regeringens dagsorden, har ældreområdet fået begrænset politisk opmærksomhed.

Men efter TV2-dokumentaren om dårlig behandling af demente ældre på et plejehjem i Aarhus er der lagt op til et politisk efterår, hvor regeringen kommer under pres for at skabe forbedringer. Det skriver Altinget.

Både SF og Enhedslisten varmer op til en finanslov med ældre i en central rolle på forhandlingsbordet.

“Ældreområdet har været udsultet gennem mange år, så det bliver ikke noget, vi løser med en enkelt finanslov. Men det er klart, at vi kommer til at have stærkt fokus på ældreområdet,” siger Enhedslistens ældreordfører, Peder Hvelplund, til Altinget.

Under sidste års regeringsforhandlinger forsøgte Enhedslisten uden held at få minimumsnormeringer på ældreområdet skrevet ind i det fælles aftalepapir.
Et krav, som Dansk Folkeparti nu også har fremsat, og som Enhedslisten vil gentage ved finanslovsbordet.

“Udgangspunktet bliver, at besparelserne skal stoppe. Men der kan være mange elementer i en løsning, blandt andet minimumsnormeringer, en lavtlønspulje og bedre efteruddannelse, som kan løfte fagligheden,” siger Peder Hvelplund.

SF er ikke afvisende over for minimumsnormeringer på ældreområdet, men kommer til forhandlingsbordet med et konkret krav om faste teams i ældreplejen.

“Kendt personale skaber bare mere kontinuitet og tryghed, fordi de kan følge udviklingen og reagere i tide. Det er helt afgørende for kvaliteten,” siger Kirsten Normann Andersen (SF).
Afsløringerne af svigt i hjemmeplejen har også gjort dybt indtryk på Stinus Lindgreen, der er ældreordfører for Radikale.

Han er dog ikke sikker på, at flere penge i sig selv løser problemerne.

“Mange af de problemer, som kommer frem i mediedækningen, synes at være mere lokale og ledelsesmæssige. Så jeg tror, der er meget at hente ved at se på, hvordan man kører tingene ude i kommunerne frem for bare at kræve, at der bliver smidt flere penge efter det,” siger han til Altinget.