Hver anden kommune har gjort arbejdsdagen røgfri (her markeret med rødt), og flere er på vej. (Nedenfor er der et interaktivt kort med flere muligheder)

50 af landets kommuner har skoddet cigaretterne i arbejdstiden, og hele Fyn er nu røgfri. Få overblik her over kommunernes rygepolitik.

Af Iver Houmark Andersen,

Ansatte i 50 af landets kommuner må nu vente til fyraften med at tænde en cigaret eller stoppe en pibe. Alene i 2020 har 18 kommuner gjort arbejdstiden røgfri, og fire mere er på vej.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Kræftens Bekæmpelse.

“Det er positivt, at så mange kommuner nu har røgfri arbejdstid. Det giver et sundere arbejdsmiljø, færre sygedage, forebygger at unge begynder at ryge og hjælper dem, der gerne vil stoppe eller skære ned på deres forbrug,” siger Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

Fredensborg Kommune fik som de første røgfri arbejdstid i 2012. Og siden da er røgtågerne blæst væk i den ene kommune efter den anden. Ifølge Kræftens Bekæmpelse vil yderligere fire kommuner snart gøre arbejdsdagen fri for røg. Det drejer sig om Hørsholm (1. november) samt ved årsskiftet Hillerød, Gentofte og  Lolland.

Stor regional forskel

Et kig på andelen af røgfri kommuner i de fem regioner afslører store geografiske forskelle. I Region syd har tre ud af fire kommuner røgfri arbejdstid. Det gælder blandt andet på hele Fyn. I Region Sjælland derimod er kun én ud af fire kommuner røgfri i kontortiden.

“Det er ærgerligt, for det betyder, at ens risiko for at ryge og blive syg afhænger af, hvor i landet man bor. Det er ikke fair. Alle bør have samme mulighed for et liv uden tobak,” siger Niels Them Kjær.

Han glæder sig dog over den store stigning i antallet af kommuner med røgfri arbejdstid og håber, at det vil inspirere flere til at følge trop.

Læs også:
Aarhus skodder tobakken ved busstoppesteder og biblioteker