"Når samarbejdet går i hårdknude, eller standarden ikke opleves som høj nok, skal vi kunne reagere hurtigere. Derfor vil jeg nu etablere en central klage- og ombudsmandsfunktion," skriver ældrerådmand i Aarhus Jette Skive (DF). - Foto: Aarhus Kommune

Efter meget store klagesager vil rådmand Jette Skive (DF) i Aarhus gerne have en ombudsmand for ældreområdet. Socialdemokratiet og Venstre i byrådet er afventende.

Af Iver Houmark Andersen,

Efter en række omtalte klagesager inden for ældreplejen i Aarhus skal der nu oprettes en ombudsmands-institution for ældreområdet. Altså en instans som pårørende til ældre kan klage til.

Det mener ældrerådmand i Aarhus Jette Skive (DF).

»Når samarbejdet går i hårdknude, eller standarden ikke opleves som høj nok, skal vi kunne reagere hurtigere. Derfor vil jeg nu etablere en central klage- og ombudsmandsfunktion, så borgerne oplever, at de har et sted at gå hen, hvis de oplever ikke at blive hørt, eller de oplever, at der ikke rettes op på fejl og dårlig kommunikation,« udtaler rådmanden i et skriftligt svar ifølge Jyllands-Posten.

Hendes forslag kommer på baggrund af især tre klagesager:

• En sag om plejesvigt over for en 90-årig kvinde på Kongsgården i Viby.
  • Flere klager og en kritisk tilsynsrapport om Demenscentrum Aarhus.
  •  Klager fra 31 pårørende over bl.a. dårlig rengøring og manglende bleskift på Skæring Plejehjem.

S og V er afventende

Ideen om en ombudsmand er kun fremlagt i medierne, så politikerne i byrådet i Aarhus er indtil videre noget uafklarede.

»Vi har i forvejen en klagekoordinator, så vi mangler at vide, hvordan rådmanden tænker, at de ting skal spille sammen, og så må vi høre, om det blot er et spontant forslag,« siger Lone Hindø (S), formand for byrådets sundheds- og omsorgsudvalg, til Jyllands-Posten.
Venstres politiske ordfører Hans Skou er ifølge avisen også usikker på, om en ombudsmand er den rette løsning:

»Det er ikke et forslag, vi har drøftet, og umiddelbart tænker jeg, at en ombudsmand er noget, som Folketinget har patent på. Men det er prisværdigt, at rådmanden kigger på alle muligheder,” siger Hans Skou til avisen.

Byrådets sundheds- og omsorgsudvalg er indkaldt til ekstraordinært møde i næste uge for at tale om de pårørendes klager over Skæring Plejehjem.