Endelig har vi de rigtige tal: Se hvad din kommune får i tilskud og udligning

Her er de endelige tal for tilskud og udligning til din kommune i 2021 ifølge Social- og Indenrigsministeriet. I onsdags udsendte ministeriet misvisende tal på grund af en datafejl.

Af Peter Risager, [email protected]

Onsdag kom dagen, som borgmestre, kommunaldirektører, økonomiafdelingerne og de fleste andre med indsigt i det kommunale Danmark havde afventet i spænding. Social- og Indenrigsministeriet offentliggjorde nemlig meddelelsen om tilskud og udligning for 2021.

Kun 24 timer senere blev den trukket tilbage, efter NB-Økonomi kunne afdække, at ændringerne i enhedsværdierne for de aldersbestemte udgiftsbehov så meget mystiske ud.

Læs også:
Ny udregning ændrer resultatet af udligningsreformen dramatisk

De gjorde nemlig, at effekten af udligningsreformen, som overordnet skulle flytte penge fra by til land, blev minimeret dramatisk, da ændringerne overordnet betød, at man flyttede penge den modsatte vej – nemlig fra yderkommunerne til bykommunerne.

Læs også:
Her er effekten af de mystiske ændringer for alle kommuner

Nu har ministeriet offentliggjort de korrigerede tal, og vi ved nu, hvad kommunerne faktisk får i tilskud og udligning i 2021. Se tallene for din kommune her:

Tallene i kortet angiver det samlede tilskud og udligning, kommunerne får i 2021. Det er altså inklusiv udligning af selskabsskat, særlige kompensationsordninger og øget bloktilskud. Samtidig er tallene for 2020 blevet PL-reguleret til 2021-priser.

Derfor er et positivt tal i ovenstående kort ikke nødvendigvis lig med en bedre kommuneøkonomi i 2021. Gevinsten kan eksempelvis komme fra en lavere selskabsskat eller et lavere udskrivningsgrundlag, som for nogle kommuner vil skade kommunens økonomi mere, end den øgede udligning gavner den.

Særlige kompensationer og korrektioner

At tallene ikke stemmer overens med regeringens udmeldte effekter af omlægningen af udligningssystemet, er der flere årsager til.

Først og fremmest har kommunernes datagrundlag ændret sig, og kommunerne kan have fået flere eller færre borgere, et ændret udskrivningsgrundlag, andre kriteriehits mv.

Dernæst har kommunernes samlede udgiftsbehov ændret sig, hvilket flytter på enhedsværdien for både de aldersbestemte og de socioøkonomiske kriterier. Altså kan det udløse et højere eller lavere beløb at have en borger i en bestemt gruppe.

Udover de kendte forandringer er der den forskel, at nogen kommuner træder ud af særlige kompensationsordninger for fejl i data for ældre og udlændinges uddannelse. Samtidig træder andre kommuner ind i den særlige kompensationsordning for udlændinges uddannelse. Den får de som kompensation for, at de har været ude af kompensationsordningen. I bunden af artiklen kan du se, hvor meget kompensationsordningerne udgør af det ændrede tilskud og udligning.

Derudover har regeringen beregnet effekterne af udligningsreformen på baggrund af korrigerede tal, som skulle annullere for særlige udsving i kommunernes tilskud og udligning i 2020. Tager man højde for de korrektioner, får eksempelvis Frederiksberg et tab på næsten 90 millioner fra reformen af udligningssystemet.

Endeligt er der en særlig indfasningordning, som betyder, at ikke alle kommuner bliver ramt af hele effekten af udligningsreformen i 2021.

Analyse: Skjulte korrektioner flytter 441 millioner kroner i udligning

Større bloktilskud

Med til tallene hører også, at kommunerne får et væsentligt større bloktilskud i 2021, end de gjorde i 2020. I alt stiger tilskuddet fra staten til kommunerne med omtrent 17,7 milliarder, svarende til cirka 3.008 kroner per borger.

Dermed stiger det samlede tilskud fra 14.556 kroner per indbygger i 2020 til 17.565 kroner per indbygger i 2021. Den store stigning skyldes i høj grad de øgede udgifter i forbindelse med coronakrisen. Her har man både øget serviceloftet, anlægsloftet, tilskud til øgede beskæftigelsesudgifter og DUT usædvanligt meget for at undgå en økonomisk krise og sikre, at kommunerne ikke lider store tab i forbindelse med Covid-19 håndteringen.

På den baggrund kan der være flere penge på vej. I slutningen af året sætter KL og regeringen sig sammen igen og diskuterer, hvad de resterende omkostninger til krisen har været. Regeringen har lovet at dække kommunerne fuldt ud for deres tab i forbindelse med Covid-19.

Særligt de øgede udgifter til forsikrede ledige kan blive svære at forhandle på plads, fordi man umiddelbart har lagt op til at kommunernes tab herfra skal dækkes af et øget bloktilskud. Dermed får alle kommuner det samme beløb pr. indbygger, uanset hvor hårdt man har været ramt af stigende ledighed.

I tabellen her kan du se det samlede tilskud og udligning for alle kommuner i 2021, hvordan det har ændret sig i forhold til 2020, og hvor stor en andel af kommunernes gevinster, der kommer fra de særlige kompensationsordninger.