15 skolepedeller i Odense Kommune er blevet fyret og har fået tilbudt genansættelse på betydeligt ringere vilkår. Det vækker hed debat mellem to rådmænd, og fagforbundet FOA er dybt involveret i sagen.
De 15 pedeller blev ved årsskiftet fyret, men tilbudt genansættelse på nye vilkår. Det skete i forbindelse med, at pedellerne overgik fra at at arbejde i en afdeling under By- og Kulturforvaltningen i stedet for under de enkelte skoler i Odense Kommune.
For mange af pedellerne bliver lønnen væsentligt forringet, og fagforbundet FOA har bedt om en time out for at få sat personalesagerne i bero, mens der diskuteres mellem parterne. Det har de nu fået, skriver Fyns Amts Avis.
Børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) stiller sig ifølge avisen undrende over for, at pedellernes vilkår bliver så markant forringet i forbindelse med overflytningen, og hun sagde, da FOA rejste sagen, at lønnedgangen var “uhørt.”
Hendes rådmandskollega i By- og Kulturforvaltningen Jane Jegind (V) har et helt andet syn på sagen. Hun er ikke selv en del af budgetforliget, men minder om, at overflytningen kom sammen med et sparekrav på tre millioner kroner, som er blevet delt mellem forvaltningerne.
“Jeg kan forstå, at budgetforligspartierne … er blevet gjort opmærksom på, at der blandt andet var tale om den her slags effektiviseringer. Så jeg tænker, at børn- og ungerådmanden taler mod bedre vidende,” lyder det fra Jane Jegind til Fyns Amts Avis.
Mister tillæg for opgaver, de ikke længere har
Jane Jegind forklarer, at lønnedgangen handler om, at servicelederne mister tillæg for opgaver, de ikke længere udfører.
“Det drejer sig blandt andet om et vintertillæg for at stå stand by til snerydning og om et ledelsestillæg, flere har fået, uden at de har haft medarbejdere under sig. Tillæggene skulle være et levn fra den gang, hvor de tekniske serviceledere havde rengøringsassistenter under sig,” siger Jane Jegind til Fyns Amts Avis, og fortsætter:
“Der er nogle, der har fået løn for et stykke arbejde, de ikke har udført. Børn- og Ungeforvaltningen har åbenbart en helt særlig tilgang til, hvordan vi bruger skatteborgernes penge, men så mange penge er der altså ikke til rådighed i By- og Kulturforvaltningen. Det foruroliger mig dybt i forhold til Børn- og Ungeforvaltningens økonomistyring. Det roder i forvejen – det her er så bare endnu et eksempel på, at de ikke har styr på det.”
Børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen vil ikke forholde sig til Jane Jeginds hårde kritik af økonomistyringen i Børne- og Ungeforvaltningen.
“Det vil jeg undlade at sige noget om. Det er vist mest udtryk for by- og kulturråmandens egen frustration,” siger Susanne Crawley Larsen til Fyns Amts Avis.