Forhandlingerne om en ny aftale for affald er gået ind i slutfasen efter flere udskudte forhandlingsrunder i sidste uge. I går udvandrede Dansk Folkeparti imidlertid fra forhandlinger.
Når DF’s forhandlingsleder, miljøordfører René Christensen, valgte at gå handlede det blandt andet om, hvad man gør i forhold til forbrændingsanlæg. Dansk Folkeparti ser et problem med måden, man håndterer fjernvarmeselskabernes gæld. Fjernvarmeselskaberne havde i 2017 en samlet gæld på 62 milliarder kroner.
Dansk Folkeparti mener ikke, at der er en plan for, hvordan man afskriver den håndfuld anlæg ud af samlet 23, som kan blive udfaset med den kommende affalds-aftale. René Christensen frygter, at regningen havner hos skatteyderne.
– Det er kommunen, der har garanteret for lånet, og hvis virksomheden forsvinder, skal man indfri sine lån, og det kan kommunen gøre ved at sætte skatten op for at betale regningen.
– Ministeren har kaldt det en dødsliste. Hvis fem-seks anlæg skal væk, skal vi da turde pege på dem, siger han.
Han mener, at det er en regning, staten bør påtage sig, så det ikke er borgerne i de kommuner, der huser de eventuelt nedlagte anlæg, der risikerer at skulle betale for, at landet skal mindske CO2-udledningen.
Forhandlingerne har stået på siden maj og er første led i forhandlingerne om en klimahandlingsplan, der skal sætte kursen for en CO2-reduktion på 70 procent i 2030.
Visionen for regeringen er en klimaneutral affaldssektor i 2030, og målet er at fjerne 80 procent af plastikaffaldet fra forbrændingsanlæggene i 2030.
Dansk Affaldsforening frygter, aftalen bliver dyrere end ventet. Flere borgmestre har advaret kraftigt mod en liberalisering af markedet for forbrænding af affald.