Kontakten mellem personale og ældre borgere har været minimal under coronakrisen. Muligvis derfor har Horsens oplevet et markant fald i sygedage i foråret. (Arkiv) - Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

I Horsens Kommune har man oplevet et massivt dyk i antallet af sygedage i ældreplejen under coronakrisen. Det kan have flere årsager, siger udvalgsformand.

Af Jørn Sørensen, [email protected]

Den menneskelige nærkontakt mellem den ældre borger og kommunens sundhedsassistenter og plejepersonale har været minimeret på grund af smittefrygt under coronakrisen.

Det er muligvis årsagen til, at man i Horsens Kommune har oplevet færre syge medarbejdere på sundheds- og ældreområdet under krisen, skriver Horsens Folkeblad.

Samme udvikling kan aflæses i sygefraværet blandt medarbejdere i  handicap- psykiatri- og socialområdet.

I uge 12 midt i marts – og dermed starten af nedlukning af samfundet på grund af corona – var sygefraværet blandt medarbejdere på sundheds- og ældreområdet i Horsens Kommune 9,9 procent.

I uge 21 – den næstsidste uge i maj – lå sygefraværet blandt samme medarbejdergruppe på 4,2 procent.  Og tallene i de mellemliggende uger viser tre uger med markant fald i sygefraværet, hvorefter det har stabiliseret sig mellem 4,2 og 5 procent. Altså en halvering af sygefraværet.

Den samme udvikling kan aflæses i fraværet for medarbejdere på handicap-, psykiatri- og socialområdet.

‘Der er kommet en særlig ånd’
Der er ingen undersøgelser, der dokumenterer årsagen til det store fald, men Ellen T. Schmidt (S), formand for kommunens politiske udvalg for velfærd og sundhed, har et par bud.

“Jeg tror, der er kommet en særlig  ånd under coronaen. Vi passer på hinanden. Vi har ekstra god håndhygiejne og holder afstand. Man kan jo også se, at der ikke har været ret mange, der fik influenza,” siger Ellen T. Schmidt.

Nedlukningen for besøg på plejecentre og fælles aktiviteter har selvfølgelig også haft indflydelse, bedyrer hun.

Derudover har mange af medarbejderens børn i lange perioder været hjemme fra skole og daginstitutioner, så de heller ikke har kunnet bringe smitte med hjem til familierne og dermed medarbejderne.

Det er en interessant udvikling at følge, siger Ellen T. Schmidt.
“Vi  lærer helt sikkert noget i forhold til at være opmærksom på håndhygiejne, så jeg er spændt på, om flaskerne med håndsprit bliver en fast del mange steder – i butikker, på plejecentre og i hjemmene,” siger Ellen T. Schmidt til Horsens Folkeblad.