Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) fremlagde onsdag sit længe ventede forslag til opkvalificeringsreform midt i gården hos teknikvirksomheden Kemp & Lauritzen i Glostrup. Man måtte forstå på opstillingen, at nu er det arbejdernes tur efter de mange hjælpepakker til virksomhederne.
Ufaglærte ledige over 30 får nu en ret til at uddanne sig som faglærte til 110 procent af dagpengeniveauet, hvis der er mangel på faglært arbejdskraft inden for den branche, den ledige ønsker at uddanne sig. Hvis der ikke er mangel på arbejdskraft, er taksten på niveau med dagpengene, men det er stadigvæk en rettighed. Også faglærte med en forældet uddannelse er med i ordningen.
Hidtil har det såkaldte uddannelsesløft givet mulighed for at uddanne sig til faglært til 80 procent af dagpengene, og det har mildest talt ikke været en succes.
Rettighed skal tvinge jobcentre til at bevilge uddannelse
Når uddannelse fra ufaglært til faglært gøres til en rettighed, må man forstå, at det sker på baggrund af, at der er politiske og bureaukratiske forhindringer i de enkelte kommuner for, at ledige bliver uddannet som faglærte.
I udspillet “Ledige skal løftes i krisen” står der blandt andet:
“Alle, der har brug for det, skal have adgang til uddannelse. Det må ikke stå og falde med, hvad jobcentret i sidste ende beslutter. Det skal være en rettighed for både den ufaglærte og faglærte med en forældet uddannelse.”
Hvordan det skal organiseres konkret, at ledige får en rettighed, har Beskæftigelsesministeriet ikke fastlagt, oplyser Peter Hummelgaard.
“Vi vil i den offentlige debat sikkert høre, at der er nogen, der vil tage uddannelse for at få flere dagpenge, men det tror jeg nu ikke på,” siger han.
Uddannelse på dagpenge ud over ledighedsperiode
Forslaget betyder også, at en lærlingeuddannelse kan gøres færdig, selvom den går ud over den ledighedsperiode, den ledige har tilbage.
“Indtil uddannelsen er færdig,” siger Peter Hummelgaard som svar på et spørgsmål fra NB-Beskæftigelse om, hvor lang tid det må tage.
Med et ekstra beløb på omkring 1.900 kroner brutto om måneden til de ufaglærte, der vælger uddannelse i et fag, der er mangel på, håber Peter Hummelgaard, at der for alvor kommer gang i uddannelsesløftet.
Tilbuddet gælder fra 1. august og 2021 med og er altså ikke en permanent ordning. Det har fagbevægelsen kritiseret, efter at udspillet blev offentliggjort. Den ønsker, at ændringerne skal være permanente.
Læs mere i NB-Beskæftigelse (kræver abonnement)