Del artiklen:
Steffen Jensen (S), borgmester i Halsnæs Kommune, tror på en nærhedsreform med større tillid til kommunerne efter coronakrisen.
Steffen Jensen (S), borgmester i Halsnæs Kommune, tror på en nærhedsreform med større tillid til kommunerne efter coronakrisen. - Foto: Halsnæs Kommune

Kommunerne har i allerhøjeste grad bestået ‘tryktesten’ under coronakrisen. Den beståede test bør stille kommunerne stærkt, når der i efteråret skal lægges arm om en nærhedsreform, og der bør i den forbindelses nedsættes en kommission. Det mener borgmester Steffen Jensen (S) fra Halsnæs.

Af Jørn Sørensen, [email protected]

Det handler om tillid, samarbejde og ikke mindst det direkte ansvar over for borgerne.

Borgmester Steffen Jensen (S) i Halsnæs Kommune taler om coronakrisen og de ting, man har lært af den. Da statsministeren lukkede landet ned i midten af marts, stod han helt alene sammen med sine medarbejdere og politiske kolleger i byrådet – og selvfølgelig også sammen med landets 97 øvrige kommuner – på behørig afstand.

Så ja, kun næsten alene. For, som Steffen Jensen fortæller, voksede nye fællesskaber op i skyggen af Covid-19 og nedlukningen af kommunernes administration.

”Det, der har overrasket mig mest, er, hvor godt kæderne har fungeret. Altså stat, myndigheder, regioner, kommuner – og samspillet med det politiske. Jeg havde nok en eller anden holdning om, at det kunne være meget svært at samarbejde på kryds og tværs.”

“Jeg synes, at krisen har vist, at det samarbejde kan gå snapt og fungere så godt,” siger borgmesteren.

Et anderledes, positivt indtryk af forenings-sammenholdet

Steffen Jensen har stået i spidsen for nordsjællandske Halsnæs Kommune siden kommunalvalget i 2017. Det har været lærerige år med konstante udfordringer i en kommune i udkanten af hovedstadsområdet og med op til flere vandkanter – hav, fjord og sø. Alligevel har coronakrisen vist ham nye sider af et offentligt apparat i god form: Når krisen kradser, så rykker man sammen over hele linjen.

”KL har jeg fået et helt anderledes positivt indtryk af, hvor vigtig en organisation det er. De har jo koordineret kommunernes myndighedsstyring, så vi kunne navigere lynhurtigt.”

“KL har siddet centralt med regioner og staten i et meget lille forum. Jeg tror, jeg har modtaget 80-90 mails fra KL under krisen, der meget hurtigt formidlede videre med præcise anvisninger og anbefalinger til, hvordan vi skulle forholde os til en given situation.”

 “KL har simpelthen været en afgørende faktor for, at vi kunne levere varen lynhurtigt.”

Ikke bare erfaringerne med KL har imponeret Steffen Jensen, det gælder alle sektorer, siger han:

”Jeg er virkelig imponeret over, hvor godt det har virket i en sådan krisesituation, at beredskaberne kører og virker – inklusiv samarbejdet med lægerne og andre spillere, hvor vi nogle gange kan sidde i oceaner af tid for at rykke et komma. Her kunne vi virkelig flytte nogle ting på meget kort tid, da det virkelig gjaldt – det var fedt. Jeg håber, at det er noget, man kan tage med videre – hele samarbejdet med PLO (Praktiserende Lægers Organisation, red.) og andre spillere.”

Store forventninger til mere nærhed

Og her åbner Halsnæsborgmesteren op for det, der virkelig har givet ham tro på, at læren fra coronakrisen kan betyde en forskel for den fremtidige kommunale forvaltning.

”Noget af den tillid, der blev givet under krisen, håber jeg, at man vil tage med ind i en nærhedsreform. Jeg synes faktisk, at staten, regeringen og videre ud i systemet har sagt: Her er nogle overordnede rammer og anbefalinger, og vi har tillid til, at I løser det lidt forskelligt.”

Læs også:
Debat om nærhedsreform til efteråret

Steffen Jensen mener, at kommunerne under krisen har bevist, at de magter opgaven at være der for borgerne, hvor der er allermest brug for dem.

”Jeg synes faktisk, at det har vist et potentiale til, at man i højere grad godt kan have tillid til selvstyre, hvad enten det er regionerne eller kommunerne. Jeg synes, at vi har bevist, at vi kan klare de opgaver til UG.”

“‘Her er det – I skal levere i morgen!’ Sådan har det lydt gang på gang til os under krisen fra staten. Og hver gang, Mette Frederiksen gik til pressemøde, så var det alle hjem fra ferie, og vi skal planlægge 1-2-3.”

“Kommunerne har vist, at vi kan levere varen. Jeg håber, at man drager nogle erfaringer og har tillid til, at vi løser opgaverne også fremover, uden man skal ind og blande sig fra Christiansborg.”

Borgmesteren har i perioden opbygget et håb og et råd til politikerne på Christiansborg.

”Jeg håber i den grad på, at man vil lave en kommission, hvor man sætter et hold kommunaldirektører, departementschefer og regionsformænd, så man i arbejdet med nærhedsreformen finder ud af, hvad vi har lært i forhold til at navigere hurtigt og gøre nogle arbejdsgange meget nemmere.”

“Er der noget lovgivning, vi skal kigge på? Hvor skal vi holde fingrene væk, og hvor skal vi være med i samarbejde med kommunerne? Mit råd er, at når Christiansborg giver slip, så løser vi opgaverne.”

Har du tillid til, at det sker?

”Nu har de sagt det i 30 år eller måske endda længere. Måske kan det her være et wake up call. Der kommer selvfølgelig en Christiansborg-virkelighed, som man også skal have respekt for. Men lad os nu se. Jeg forbeholder mig i hvert fald ret til at have min faste tro på, at det sker.”

Fakta om Steffen Jensen

  • 37 år og uddannet folkeskolelærer fra Blaagard Seminarium.
  • Gift og far til tre børn.
  • Valgt ind i Halsnæs Kommunes Byråd for Socialdemokratiet i 2013.

Fakta om Halsnæs Kommune

  • Region Hovedstaden.
  • Antal borgere: 31.271 (2019).
  • Største byer: Frederiksværk, Hundested, Liseleje og Ølsted.
  • Historisk: 

 – Halsnæs Kommune bestod tidligere af Frederiksværk Kommune og Hundested Kommune – sammenlagt efter kommunalreformen i 2007.
 – De tre seneste borgmestre: Steffen Jensen (S) fra 2018-? | Steen Hasselriis (V) 2014-17 | Helge Friis (S) 2007-2013.

Tema: Læren af corona

NB-Kommune har i den kommende tid fokus på, hvad man i kommunerne har lært af coronakrisen indtil videre. 

  • Hvad er der af nye tiltag, som formodentlig er kommet for at blive?
  • Hvad betyder coronakrisen for ledelsesarbejdet i kommunerne?
  • Ændrer krisen på forholdet mellem kommunerne og staten?