Ny analyse: Større udsving end ventet på udligning i 2021

Ny analyse fra Dataproces viser, hvor meget kommunerne rent faktisk taber eller vinder i udligning i 2021 sammenlignet med 2020.

Af Arne Ullum, [email protected]

Udligningseksperterne i konsulentfirmaet Dataproces har i dag offentliggjort den første model, som viser, hvordan kommunernes faktiske udligning bliver i 2021 sammenlignet med den faktiske udligning i 2020.

Tallene afviger på en række punkter fra de tal, som regeringen har offentliggjort, fordi tallene fra regeringen indeholdt en række korrektioner af udgangspunket for 2020. Samtidig er det vigtigt at være opmærksom på, at Dataproces har korrigeret for de særlige kompensationsordninger vedr. demografiske udgifter til ældre og udlændinges uddannelse.

NB-Økonomi kommer senere på dagen med en større analyse af tallene.

_________________________________

Fakta: Sådan har Dataproces regnet tilskuddet ud

“Prognosen vedrørende udviklingen 2020-2021 er foretaget i faste priser med afsæt i statens samlede tilskud for 2020. Dette er fastholdt og udelukkende korrigeret for nye tilskudspuljer og udfasningen af ældre tilskud. Dette gælder blandt andet de to overgangsordninger vedr. det aldersbestemte udgiftsbehov og ordningen for uddannelsesstatistikkerne. Samtlige tilskud, der er anvendt i en af de to prognoser, er skitseret i nedenstående tabel, som også viser, hvilke tilskud er medtaget i hvilke puljer.”

Kilde: Dataproces