KL-formand Jakob Bundsgaard bekræfter over for NB-Økonomi, at det er blevet en væsentlig del af forhandlingerne om en økonomiaftale, at aftalen skal tegne et realistisk billede af, hvilken udvikling i den kommunale service, som borgerne kan forvente.
“Det er en væsentlig del af den diskussion, vi har, men der er mange andre ting, der også fylder,” siger Jakob Bundsgaard til NB-Økonomi.
“Det er helt nødvendigt, at vi kan holde uændret serviceniveau, og skal der bygges noget ovenpå det, så skal det ligge ud over de udgiftsbehov, der er til demografi, det specialiserede socialområde og opgaveglidning fra sygehusene til kommunerne,” siger Jakob Bundsgaard. Han oplyser, at der ikke er sat tal på kravene fra regeringen og KL.
Men ifølge NB-Økonomis oplysninger er der enighed om, at et stigende antal børn og ældre udløser nye udgifter på cirka en milliard kroner, og at det specialiserede socialområde fylder cirka 500-700 millioner kroner. Sammen med de stigende sundhedsudgifter ender det samlede behov derfor i omegnen af to milliarder kroner.
Der er sådan en nøgtern stemning
Jakob Bundsgaard bekræfter, at regeringen vanen tro kræver, at kommunerne finder en del af pengene gennem såkaldte velfærdsprioriteringer og besparelser på konsulenter.
“Det er klart, at vi bliver mødt med et ønske om, at man blandt andet kigger på det med konsulentforbruget.”
“Omvendt gør vi gældende, at hvis vi skal opføre os økonomisk ansvarligt, så er man nødt til ikke at have alle specialistfunktioner, der er brug for i kommunens egen organisation, hvis det er noget, som man kun bruger en gang om året. Så kan det godt være, at det skal være andre, der løser den opgave,” siger han.
KL-formanden understreger også, at KL i forhandlingerne kæmper for at få fjernet anlægsloftet i 2021, ligesom det er sket i 2020 som følge af coronakrisen.
Fælles krisebevidsthed
Forhandlingerne er dog ifølge Jakob Bundsgaard hjulpet på vej af en fælles krisebevidsthed.
“Der er sådan en stemning – der er høj grad af krisebevidsthed, og derfor er det på sin vis nogle lidt mindre dramatiske forhandlinger end tidligere år. Der er sådan en nøgtern stemning både i vores repræsentantskab og hos borgmestrene. Men også hos vores modpart i forhandlingerne.”
“Der en fornemmelse af, at her er en afsindig vigtig opgave, der skal løses, og derfor er der ikke så meget udenomssnak.”