Rådhusene i Jylland og på Fyn må snart lade medarbejdere være fysisk tilstede. Blandt andet her på rådhuset i Herning. - Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Kommuner Vest for Storebælt må åbne op for rådhusene på onsdag. Det vækker glæde i Jylland, men ærgelse på Sjælland. I Skive samles krisestaben mandag morgen.

Af Iver Houmark Andersen,

Region Nordjylland, Region Syddanmark og Region Midtjylland får lov til at åbne op for den offentlige sektor.

Det er resultatet af onsdagens aftale mellem alle Folketingets partier, der omhandler en udvidelse af fase 2 i genåbningen af samfundet under coronakrisen.

Måske skal der heller ikke holdes flere møder på samme tidspunkter

Peder Christian Kirkegaard (V), borgmester i Skive

“Som det fremgår af “Aftale om plan for genåbning af Danmark”, er partierne enige om, at da der pt. er store regionale forskelle på udbredelsen af Covid-19-smitte, kan den fysiske tilstedeværelse genoptages i den offentlige sektor, bortset fra i Region Hovedstaden og Region Sjælland,” lyder det i aftalen.

Når de to regioner på Sjælland ikke får lov til at åbne op i den offentlige sektor, skyldes det, at smittetrykket med coronavirus her er markant større end i landets tre øvrige regioner.

Ærgelse øst for Storebælt

Regionsdirektør Per Bennetsen fra Region Sjælland ærgrer sig over, at genåbningen på Sjælland trækker ud.

“Jeg tror, vi har det ligesom alle andre, der har været hjemsendt i mere end to måneder: Man vil rigtig gerne tilbage og arbejde sammen med kollegerne. På den måde havde vi håbet at komme med i den her omgang,” siger Per Bennetsen til TV2 Øst.

Anderledes hverdag

Vest for Storebælt er stemningen helt anderledes. Borgmester Peder Christian Kirkegaard (V) fra Skive glæder sig til at genåbne rådhuset.

“Vi vil naturligvis være meget fokuseret på, at vi overholder de retningslinjer, som Sundhedsstyrelsen melder ud. Der vil helt sikkert bliver meget mere rengøring og håndsprit, og måske skal der heller ikke holdes flere møder på samme tidspunkter,” siger Christian Kirkegaard til TV Midtvest.

Blandt embedsmændene i Skive er der også glæde over den snarlige genåbning. Men der bliver også meget at se til før på onsdag. Det fortæller Jan Lund-Andersen, der er talsmand for Skive Kommunes krisestab og direktør for Kultur- og Familieforvaltningen i en pressemeddelelse:

“Selvfølgelig har vi ikke kunnet lægge en klar plan. For vi har ikke vidst, om der i første omgang blev tale om nogle udvalgte medarbejdere, der varetager funktioner, hvor der særlig risiko for sagspukler, eller om der ville blive åbnet for alle på én gang. Men derfor har vi alligevel været ved at forberede os.”

“Mandag morgen samles krisestaben for at lægge de endelige, konkrete planer for, hvordan åbningen kommer til at se ud her i Skive Kommune.”