Borgmester Jørn Pedersen (V) ser gerne, at en kommende epidemistyrelse får adresse i Kolding Kommune. (Arkiv) - Foto: Kolding Kommune

Borgmester og lokal MF’er skruer op for charmen og foreslår Kolding som værtsby for den kommende epidemistyrelse. Kampen om placeringen er indledt.

Af Jørn Sørensen, [email protected]

12. maj offentliggjorde statsministeren, at regeringen vil nedsætte en ny styrelse, der skal koordinere myndighedernes indsats under fremtidige epidemier – en såkaldt epidemistyrelse, der skal lægges ind under Justitsministeriet.

Men det blev ikke nævnt, hvor i landet, styrelsen skal placeres. Derfor er sandsynligheden stor for, at flere af landets borgmestre gerne ser den placeret i netop deres kommune.

Kolding Kommunes borgmester, Jørn Pedersen (V), er kommet først ud af starthullerne i jagten på prestigefyldte statslige arbejdspladser. Han sætter nu en offensiv ind over for regeringen og justitsminister Nick Hækkerup (S). Det skriver JydskeVestkysten.

“Når vi hører, at der skal oprettes en ny styrelse, som skal ligge centralt i Danmark og på et sted, hvor der er gode produktionsforhold og en god logistik, så har vi noget at byde ind med. Styrelsen kan med fordel placeres i Kolding, som ligger midt i Danmark og ovenikøbet midt mellem de tre politikredse på Fyn, i Syddanmark og Sydøstjylland,” siger borgmesteren til mediet.

Det handler også om politik og indflydelse

Jørn Pedersen erkender, at det ikke altid er logistik og logik, men også politik, der afgør, hvor en ny styrelse lander:

“Ja, men så vil man forhåbentlig også skele til, at Kolding ikke har fået ret meget i de to runder med udflytning af offentlige arbejdspladser, vi har haft. Vi fik en fin lille institution med Etisk Råd, men det er kun fire arbejdspladser. Og i den store udligningsreform er vi én af de kun to kommuner i hele Syddanmark, som skal aflevere penge. Det er gode politiske begrundelser for at vælge Kolding til denne gang,” mener Jørn Pedersen.

Også det lokale folketingsmedlem for regeringspartiet, Christian Rabjerg (S), mener, at det er et realistisk scenarie med styrelsen placeret i Kolding.

“Jeg synes, at argumenterne for at placere styrelsen i Kolding er gode og saglige. Og regeringen sagde jo før valget, at vi arbejder for at sikre en decentralisering. Det kan være, at der er argumenter, jeg ikke kender til, og som taler for en anden placering. Men jeg vil gerne bidrage med at bringe idéen ind i den socialdemokratiske gruppe og præsentere den for justitsministeren,” siger han.

Den nye styrelse skal være klar i august eller september og får ansvaret for logistik, forsyning og kritisk infrastruktur under kriser, som den vi har set under coronaepidemien.